29 Eylül 2012 Cumartesi

DOLGUN SACA NASIL KAVUSULUR?

Saçlarınızı yıkarken
Saç bakımının ilk aşaması saçların yıkanmasıdır. Saçlarımızı yıkarken kullandığımız şampuanlar, saç sağlığımızı büyük ölçüde etkiler. Bu yüzden, şampuan seçerken saçınızın yapısına ve gereksinimlerine uygun olanları tercih edin. Şampuanın seçimi kadar uygulanması da önemlidir. Kuaföre gidip saçınızı yıkadığınızda kafanızın ne kadar rahatladığını ve saçlarınızın ne kadar temiz olduğunu hissedersiniz. Çünkü kuaförler saç yıkama işini nasıl yapacakları konusunda bilgi sahibidirler. Siz de kendi saçınızı böyle yıkayabilir, büyük bir rahatlama hissedebilirsiniz. Işte size şampuanı nasıl uygulayacağınıza dair birkaç öneri:
Şampuandan önce, saçınızı mutlaka fırçalayın.
Böylece saçınız birikmiş olan tozlardan arınacak ve şampuanın etkisi artacaktır.
Şampuanı saçınıza uygulamadan önce avucunuza dökün.
Şampuanlama sırasında, tırnaklarınızı değil, parmak uçlarınızı kullanın. Parmak uçlarınızla saç derinize hafif masajlar yaparak kan dolaşımını hızlandırın.
Saçınızı, şampuanlıyken, seyrek dişli bir tarakla tarayın.
Ilık suyla bolca durulayın.
İyice durulandıktan sonra, parlaklık kazandırmak için diplerden uçlara soğuk su tutun.
Saç bakım maskeleri
Maskeler de saç bakımının önemli bir parçasıdır. Saç bakım maskeleri, saç tellerini onarır ve saçların derinlemesine bakımını sağlar. Saç yapınıza uygun olarak seçeceğiniz maskenizi haftada bir kez uygulayın. Boya, perma, güneş gibi saçları yıpratan durumlarda ise haftada 2 veya 3 kez şok bir kür uygulayın. Böylelikle saçlarınız eski canlılığına daha çabuk kavuşur.
Fındık büyüklüğünde bir parça maskeyi temiz saça uygulayın. Maskenin saça daha iyi ve hızlı nüfuz etmesi için saçınızı sıcak bir havlu ile sarın. Maskede önerilen süre kadar bekledikten sonra bol suyla durulayın. Durulamanın sonunda diplerden uçlara soğuk su tutun


 Saç boyamak hakkında merak ettikleriniz 


Hemen her kadın hayatının bir döneminde saçlarını boyatmıştır. Kimisi modaya uymak için, kimisi de değişiklik olsun diye boyatır saçlarını. Sizin de saçlarınız boyalıysa ya da boyatmayı düşünüyorsanız aşağıdaki bilgilere bir göz atmanızı öneririz.
Boyanırken saç temiz mi yoksa kirli mi olmalı?
Saçınızın temiz ya da kirli olması farketmez. Her iki durumda da iyi sonuç alabilirsiniz. Ancak boya yapmadan önce saçınızda jöle, biryantin, sprey, köpük gibi saç şekillendiricileri varsa
fırça yardımıyla temizlemelisiniz. Çünkü şekillendiriciler saça yeterli miktarda boyanın nüfuz etmesini engeller. Boyanın kalıcılığı kısa süreli olur.
Saç boyası saçı döker mi?
Boya, saçı dökmez. Mevsim değişikliği, fizyolojik rahatsızlıklar, düzensiz beslenme gibi koşullar saçın dökülmesine neden olur.
Cilde bulaşan boyalar nasıl temizlenir?
Saç boyasını uygulamaya başlamadan önce saç diplerine nemlendirici krem uygulanabilir. Bekleme süresi sonunda saçlar yıkanmadan önce veya yıkandıktan sonra nemli bir pamukla boyanın ciltten temizlenmesi kolaylaşır. Nemlendirici krem uygulaması unutulursa, sabunlu bir bez ya da pamuklu yardımı ile boya temizlenebilir.
Kaş ve kirpik boyanabilir mi?
Kaş ve kirpikler hiçbir boya ile boyanmaz. Eğer kaşlarınızı boyamak istiyorsanız, özel olarak hazırlanmış kaş- kirpik boyalarını kullanın.
Boya ne kadar zamanda uygulanmalı?
Saç, ayda yaklaşık 1 cm uzar. 4 ila 5 hafta ara ile saç diplerini boyamak ve saç uçlarına rötuş yapmak gerekir.
Kına olanlar boya yapabilir mi?
Kına saçı kaplar ve saç üzerinde bir tabaka oluşturur. Kınayı saçtan çıkarmak ise mümkün değildir. Bu nedenle saçınızda kına varsa saç boyası kullanmayın.
Saç renginin daha belirgin olması için saç boyasından fazla oksidasyon kremi kullanılırsa
ne olur?
Boya kutusunun içindeki reçetede yazılan miktar ve oranlar en sağlıklı sonucu almak için idealdir. Bu nedenle farklı bir karışım tavsiye edilmez


 Pırıl Pırıl Saçlar Çok Uzakta Değil
 


Saçlar, kadının makyajından, kıyafetine kadar bütün güzelliğini tamamlar. Daha güzel görünmenin sırrı, bakımlı, sağlıklı ve çekici saçlarda gizlidir.
Saçlar gerek boya, perma, röfle gibi kimyasal işlemler, gerekse güneş, hava kirliliği, su, rüzgar gibi çevresel faktörler yüzünden yoğun bir yıpranırlar. Bunlar direct olarak saçın yapısı üzerinde olumsuz etki yaratır. Saçta en sık karşılaşılan problemlerin başında aşırı yağlanma, kuruma, kepek, dökülme ve saç tellerinin kırılması gelir. Tüm bunların çeşitli nedenleri olmakla birlikte saç bakımında yapılan bir takım yanlışlıklar da bu gibi problemelere yol açabilir. Saç bakımı konusunda en sık yapılan yanlışlar şunlardır:
-Aşırı jöle veya sprey kullanmak
- Aşırı güneş ışıkları
-Sık perma yaptırmak
- Saçları sert fırçalarla aşırı fırçalamak
-Gereksiz yoğun saç bakımı yapmak
-Saçları kuruyken fönlemek
- Protein içeriği az olan diyetler yapmak
- Saç rengini sık sık değiştirmek
Bu yanlışlar saçlarınızın yıpranmasına, kırılmasına, zayıflamasına ve dökülmesine yol açabilir. Güzel ve sağlıklı saçlara sahip olmak için saçlarınızın bakımını ihamal etmemeniz gerekir. Aşağıda saydığımız birkaç öneriyi hayata geçirerek daha güzel saçlara sahip olabilirsiniz. Unutmayın ne kadar şık ve bakımlı olursanız olun bakımsız, süpürge gibi saçlar tüm çekiciliğinizi yok eder.
Saçlarınız stres ve gerginlikten etkileniyorsa:
Bir yumurta sarısı ve 150 gr. yoğurdu karıştırıp saçlarınıza iyice yedirin. 10 dakika kadar bekletip saçlanıza masaj yaptıktan sonra, saçlarınızı soğuk su ile iyice durulayın.
Saçlarınız kuruysa:
İki yumurta, bir çay kaşığı mayonez ve bir çay kaşığı zeytinyağını mikserde iyice karıştırın. Bu karışımı saçınız kuruyken uygulayın ve 15 dakika kadar bekleyin. Temizleme işlemi sırasında ise sadece şampuan ve saç kremi kullanarak bol suyla durulayın.
Saçlarınız matsa:
1- İki adet ıhlamur çayı poşetini bir fincan suda bekletin ve saçlarınızı şampuanladıktan sonra ıhlamur çayı ile saçlarınızı durulayın. Aynı şeyi sirke ile de deneyebilirsiniz ama sirkeyi uyguladıktan sonra, kötü kokmaması için saçlarınızı duru su ile çalkalamayı unutmayın.
2- Şampuanınıza bir ölçü gül yağı ve iki çay kaşığı zeytinyağı ekleyin. Karışımı saçlarınıza iyice yedirdikten sonra 15 dakika kadar bekleyin ve durulayın.
Saçlarınız çok uzunsa
Uzun saçlara şekil vermek zordur. Biraz daha hacimli ve dalgalı görünmesini istiyorsanız saçlarınızı yıkayıp nemini aldıktan sonra bolca köpük sürün. Ardından kalın bigudilerle saçınızı sarın. Yarım saat beklettikten sonra bigudileri açın ve parmaklarınızla şekil verin.
Saçınızı yıkamaya vakit yoksa
Talk pudranızı saç diplerine serpiştirin ya da yüz temizleme toniğini bir parça pamuğa dökün ve saç diplerinizi bununla temizleyin. Ardından saçınıza birkaç damla parfüm sürün. Başka bir öneri: Saçlarınızı iyice fırçalayın. Ardından diplerine az miktarda saç köpüğü sürün ve kalın bigudilerle sarın. 15 dakika sonra saçlarınızı açın ve istediğiniz şekli verin.
Permanızın zamanı dolduysa
Saçı permalı olan kadınlar genelde kremli şampuanlar kullanır. Permanızın süresi dolmaya başladığında bunlardan uzak durun. Çünkü kremli şampuanlar saçı ağırlaştırır, bukleleri çeker. Saçlarınızı normal bir şampuan ile yıkadıktan sonra bukleleri koruyan kremlerden sürün.
Saçlarınız elektrikleniyorsa
Saçların elektriklenmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Ancak en önemli neden, yanlış yıkama ve tarama. Saçınızı çitileyerek yıkıyorsanız, elektriklenmesi ve kabarmasına zemin hazırlıyorsunuz demektir. Aynı zamanda metal saç fırçaları ve kuru fırçalama saçın elektriklenmesine sebep olur. Kullandığınız saç fırçası kıldan ya da ahşaptan olmalı. Elektriklenmeyi önlemek için saçınızı yumuşak bir şekilde yıkayın. Tarama aşamasında ise fırçaya bir miktar saç kremi sürün. Krem, saçın elektriklenip kabarmasını önler. Saçınız kuruduktan sonra biraz biryantin de size yardımcı olabilir.
- Saçlarınız ıslakken asla fırçalamayın; sadece tarak kullanın. Saçlarınızı yıkadığınız zaman mümkün olduğunca kurutma makinesi kullanmaktan kaçının; bırakın kendiliğinden kurusunlar! Ama ille de saçlarımı makine ile kurutacağım diyorsanız, fön makinasını saçınıza 15 cm. uzaktan tutarak saçlarınızı kurutun ve yüksek ısıda kurutmayın.
- İdeal saç yıkama ısısı 38 - 39 derecedir. Bu nedenle saçınızı çok soğuk ya da sıcak suyla yıkamayın.
- Her yıkama sonrası saç diplerinize 2 - 3 dakikalık bir masaj uygularsanız kan dolaşımınız hızlanarak saç kökleriniz beslenir
- Amonyak ve peroksit içeren saç boyaları ve yüksek miktarda alkol içeren ürünler saçı yıpratır.
- Saçların tuzlu ve klorlu suya maruz kaldığı bu aylarda özel koruyucu ürünler ve bakım şampuanları kullanın.
- Yüzde 100 doğal kıldan üretilen fırça kullanın


Saçlarım Neden Geç Uzuyor? 


Saç köklerimiz saç tellerine hayat veren organlarımızdır. Saç köklerimiz normal koşullarda saç tellerine yeni kısımlar ekliyerek saçları uzatırlar. Günümüzde saç yapımını hızlandıracak bir çözüm henüz bilinmemektedir.
Bazı ilaçların kullanımı, beslenme bozuklukları stress gibi faktörlere bağlı olarak saç uzamasında yavaşlama olasıdır. Saç köklerinin beslenmesini bozan durumlarda da saç uzaması yavaşlar. Sigara yine damaraları büzücü etkisi ile kan dolaşımını bozan ve besinlerin, oksijenin hücrelere ulaşımını engelleyen bir faktördür. Dikkat edilecek olursa saç uzamasını olumsuz yönde etkileyen faktörler yaşantımızda sık karşılaştığımız faktörler. Saçlarının hızlı uzamasını isteyen kişileride etkileyen faktörlerdir. Saç yapımı ile ilgili olarak bazı vitaminlerin önemli olduğu günümüzde biliniyor. Ancak bu vitamin ve mineraller günlük beslenmemiz yolu ile zaten alınan vitaminlerdir. Zaman zaman takviye olarak bu tip vitaminlerden almak eksiklik varsa düzeltir.
Saçların uzamasını hızlandırmak için yapılacak en iyi şey saçların uzamasını azaltan faktörler ile savaşmaktır.
Sağlıklı beslenme, özellikle sebze ve meyvaların ağırlıklı olduğu beslenme tarzları, bol su içmek, düzenli ve yeterli uyku çok önemlidir. Stress yine salgılattığı adrenalin gibi hormonlar yolu ile damarlarda daralmaya yol açar ve saç köklerinde beslenmeyi bozar. Stresi düşürecek önlemlerde saç uzması açısından önemlidir. Sigara içerdiği nikotin ve karbon mono oksit gazı ile olumsuz etkileri olan bir faktördür. Nikotin damarları daraltırken, karbon mono oksit gazı kanda oksijen taşınmasını bozarak hücre beslenmesini bozarlar. Yeterli besin ve oksijen alamayan saç köklerinin normal üretimlerini yapması zordur. Saç derisine uygulanacak sıcak havlular, hafif masajlar bu bölgede dolaşımı arttıtacak ve saç köklerinin normal beslenmesini sağlayacaktır.


Dolgun saçlara sahip olmanın ipuçları 


Saç kesimi
“İyi”, bir saç telinin çapına işaret eder. Bu yüzden, çok olan iyi saçlara sahip olabilirsiniz, çünkü bir santimetre kare’de birçok saç teliniz olabilir.
Ayrıca çapı küçük olan ve hatta sayısı da az olan iyi ve ince saçlarınız olabilir. Yaş, diyet, stres, ilaç tedavileri ve diğer etkenler iyi fakat çok saçı inceltebilir ve seyreltebilirler.
Saçın iyi veya hem iyi hem de seyrek olması sizin hangi seçimi tercih etmeniz gerektiğini belirler. Genel kural olarak, saç kısa ise ve tek boyda ise, daha dolgun gözükür.
Bu yüzden, her hangi bir iyi saç için en iyi 5 kesim şunlardır:
1- Küt kesim
Binlerce değişik şekli vardır. Kulak mememesi hizasındaki kısa küt kesim saçı çok sağlıklı ve gerçek sayısından iki kat daha fazla gösterir.
2- Kat kat kesim
Genellikle saç uçları aynı uzunlukta değildir. Omuz hizasında kesildiğinde iyi, seyrek saçlara hem tarz hem güzel bir sekil kazandırır ve bakımı kolaydır.
3- Düz kesim
Aynı uzunlukta kesilir. İnce veya oval yüzler için idealdir.
4- Kırık kesim
Herhangi kısa bir kesim olabilir. Genç kadınlarda cool bir hava oluşturur. Eğer 45 yaş üzerindeyseniz, çene ve gerdan profilinizde neler değiştirdiğine inanamayacaksınız. Ayrıca kısa ve kırık kesimler dikkati gözlerinizde toplar.
5- Orta boy kesim
Saçlarınız omuzlarınız hizasında hatta daha uzun olduğunda çok hoş bir şekil alır. Omuzlarınız üzerinde gezinirken, içindeki hafif katlarla hoş bir hacim kazandırır.
Ayrıca
- Saçlarınız omuz hizasında veya daha uzunsa, dilerseniz, özenle kesilmiş katlar saçlarınıza dolgunluk ve boyut kazandırır. Ancak, çok fazla kat yapılırsa, şekil bozulur ve iyi saç ince ve mat görünür.
- Saçınızın şekli başınızın boyutlarıyla uyumlu olsun. Kulak arkanıza ulaşabilen kesimleri tercih edin. Bu saçınızı doğal olarak daha çok gösterir.
- Eğer uzun görünmesini istiyorsanız, katlı kesimleri tercih edin. İyi saçlarda kısa kesim, biçim kaybetmeye başladığında kötü görünür.
Kaçınılması gerekenler
• Hafif ve kaliteli jöleleri tercih edin, ağır jöleler saçınızı sönük gösterir.
• Saçınızın her iki tarafını da 30 cm uzaklıktan spreylemiyorsanız parlatıcı ve silikon spreylerden kaçının.
Hacim kazandırın
Saçınız düz ve yumuşaksa ne yaparsınız? İşte size her yerde işinize yarayacak bir kaç ipucu.
1- Saçınızın dolgun görünmesi, hacim kazanması için en basit yollardan biri saçınızı kurutmaya başınızın yukarısından başlamanızdır. Çünkü saçlar kökten uca doğru kurur. Bu küçük ev hilesiyle saçınızı kendi kendine kurutmanız için biraz zamana ihtiyacınız vardır. Hacim verici şampuanlarla yıkadıktan sonra saçlarınızı düz tarayın, başınızın üstünde toplayın veya uçlarını yumuşak bir şekilde kıvırın. Saçlarınızı basit bir at kuyruk yapabilirsiniz. Bu saçlarınıza hacim kazandırır ve kısa, ince saçları bile bu şekilde kurutmak zaman alır.
2- İki adımda kurutun ve şekil verin. Saç kurutma makinesiyle yüksek ısıda kuruttuktan sonra saçınız %80 kuru iken şekillendirici kullanın. Şekil vermeye başlamadan önce saçınızı ne kadar çok kurutursanız, verdiğiniz şekil o kadar kalıcı olur ve dolgun gözükür.
3- Daha fazla hacim istiyorsanız, başınız dik bir haldeyken, saçlarınız yuvarlak bir fırça ile düz bir şekilde yukarı kaldırın. Bu başınızı eğip yapmanızdan daha iyidir.
4- Kolayca hacim kazanmasını mı istiyorsunuz? Yılladır saç uzmanları, saçları normalde istediğiniz yönün tersine taramanızı tavsiye etmişleridir. Bu işe yarar çünkü saçları bir yöne kaldırıp kurutursunuz ve daha sonra ters yöne tararsınız. Doğal olarak dik dururlar.
5- Saçlarınızı tersten kurutmanız saçlarınızı daha dolgun gösterebilir ancak dikkatli olun bazen bu işlem saçlarınızın elektriklenmesine neden olabilir.
Son birkaç ipucu
• Kısa saçlar, koyu renklerde daha kalın telli görünür, açık sarı ise daha ince gözükür. Eğer saçınız ince ve açık sarı ise, saçın yüzeyine sürülen parlatıcılar kullanarak, parlaklık ve boyut kazandırabilirsiniz.
• Kısa saçlarda daha az ısı kullanmanız ve bu yüzden saç kurutma makinenizin maksimum gücünü kullanmamanız gerektiğini duymuşsunuzdur. İşin aslı, saçlara uzun zaman ısı uygulamanızdır. Bu yüzden saçınızı yüksek ısıda ama kısa sürede kurutun. Düşük ısıda uzun süre saç kurutmayın.
• Bütün bunlar size uzun ve zahmetli geliyorsa piyasada bulunan saçlarınıza hacim kazandıran (Blendax gibi) şampuanlar vardır, bunları alabilirsiniz.
Yüksek hacimli saçlar için kolay ipuçları
Uzun saçlarla ilgili en büyük sorun, çabuk yıpranmasıdır. Kadınlar uzun ve yumuşak saç isterler ama dolgun ve gösterişli olmasını da isterler. İşte bunu elde etmenin birkaç yolu:
Dolgunlaştırıcı şampuanlar
Hacim veren şampuanlar saçın her bir teline etki ederler. Saçın her ihtiyacına cevap veren Blendax Dolgunlaştırıcı Şampuan’ını deneyin.
Daha fazla hacim
Saçınız kurur kurumaz hemen sönüyorsa, bir sonraki yıkadığınızda, bir sandalyeye oturun ve saçlarınızı dizlerinizin üstüne bırakın. Saçınızı, parmaklarınızı tarak gibi kullanarak tarayın ve kurumaya yakın saç kurutma makinesini kullanın. Saçlarınızı geriye attığınızda, saçlarınızın iki katı hacim kazandığını göreceksiniz.
Köpük yardımı
Hacim arttırmak için uygun olan şekillendirici ürün köpüktür ve geniş fiyat seçenekleri vardır.
Arkaya tarama
Saçlarınızı biraz arkaya taramak, kısa sürede hacim kazandırabilir ama saçlarınıza ne kadar yüklendiğinizin farkında olun. Çünkü fazla yüklenirseniz saç telleriniz zarar görebilir.
Çabuk hacim
Uzun saçlara hacim vermek için, havlu ile kurulayın ve saçlarınızı başınızın üstünde toplayın ve kalın bir lastik ile bağlayın. Saç kurutma makinesi ile kurutun ve daha sonra açın. Bu saçınıza çabucak hacim verecektir.
Güzelliğiniz için…
Sürekli makyaj yapan kadınlar için rötuş ipuçları ve diğer güzellik tavsiyeleri
Harika bir işiniz var ve işiniz gereği bir yerlere gitmeniz gerekiyor. Fakat küçük bir sorun var: makyajınız bozuluyor, rujunuz siliniyor, saçlarınız dağılıyor ve tırnağınız kırılıyor. Bu her çalışan kadının başına her an gelebilir. Ama bu kaderiniz olmamalı.
Dikkatlice yapılmış küçük bir planla en çok yıpranan iş kadınları bile, günün ilk ışıklarından gecenin ilerleyen saatlerine kadar, sakin, hoş ve bakımlı bir görünüşe sahip olabilirler.
Saç korkunuzu yenin
Saçınızda hangi modeli tercih ederseniz edin, saçınız görünüşünüzde önemli bir rol oynar. Saç bakımı evde başlar. Ama saçı gün boyu formada tutmanın bir çok yolu vardır.
Çözüm çok basit. İşe sert ve kısa modellerden uzak durarak başlayın. Saçınız uygun durumda ve parlak olsun ama yağlı olmasın. İnsanlar özellikle hacimli saçlara çok dikkat ederler. İncelik isteyen detaylı şekillerden kaçının. Sizin istediğiniz, yumuşak, kadınsı ve hoş bir saç.
Sağlıklı, iyi şekillendirilmiş, yıkanmış ve bakım yapılmış saçlar, gün içinde pek fazla ilgi gerektirmez. Eğer gerekli şekil verilmişse, yapılması gereken pek fazla bir şey yoktur. Düzenli yıkama, formunu ve hacmini korumada yeterli olacaktır.
Makyajınız size hizmet etsin
Güzellik uzmanları, makyajın bakımlı görünmek isteyen kadınlar için bir zorunluluk olduğunu söylüyorlar. Aklınızdan çıkmaması gereken ne zaman yapılması gerektiğini bilmektir. Makyaj tazelemek için özel zamanlar ayırmanıza gerek yok. Çalışma programınızın bir parçası olmalıdır. Yüzünüzü pudralamak, rujunuzu tazelemek sadece birkaç dakika alır ve bunu yaparsanız emin olun ki, gün boyu etrafınıza ışık saçarsınız.
Gün içinde düzenli olarak, makyajınızı kontrol edin, gerektiğinde rujunuzu tazeleyin. Kalıcı bir ruj kullanmıyorsanız bir şeyler yiyip içtiğinizde rujunuzu tazeleyin.
Gülüşünüz hep ışık saçsın
Kim olduğunuz ve ne kadar değerli olduğunuz konusunda dişleriniz çok şey anlatır. Güldüğünüzde bunu kendinize güvenerek yapmak istersiniz. Bunu diş fırçası, diş macunu ve diğer ağız bakım ürünleriyle gün boyu yapabilirsiniz.
Günde iki kez fırçalamak dişleriniz ve diş etleriniz için yeterlidir. Ama çalışan kadınlar bu işi özellikle yemekten sonra yapmalıdır. Yemeklerden sonra özellikle diş iplerine kullanarak yapacağınız bakım, dişlerinize inci beyazlığı getirecektir.
Eller her zaman iş başında
Çekici ellerin bakımı da evde başlar. Ama işte de ellerinizi yumuşak ve bakımlı tutmanın birçok yolu vardır.
İşe çantanızda ve çekmecenizde bir el kremi bulundurarak başlayabilirsiniz. Gün boyu ellerinizi yıkayıp kuruladığınızı düşündüğünüzde buna her zaman ihtiyaç olduğu muhakkak. Ellerinizin daima kremli olmasında yarar var.
Oje renginizi seçerken de dikkatli olmasınız. Koyu renkler diğerlerine göre daha fazla bakım gerektirir. Seçtiğiniz rengin kıyafetinizle uyumlu olmasını da ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.