29 Eylül 2012 Cumartesi

HANGI VITAMINLER KULLANARAK CILT GUZELLIGI KORUNUR?


GENÇLİK İKSİRİ VİTAMİNLER-GOZNURUNET.TR.GG-

 İnsan vücudundaki hücre yenilenmesi en fazla 25 yaşına kadar devam etmektedir. Uzmanlara göre kendini yenileyen cilt, 25 yaş sonrasında her geçen yıl yaşlanmaya başlıyor. Bu süreç kırışıklıkları ve cilt yaşlanmasını da beraberinde getiriyor. Cildin bozulmasını ve kırışıklıkları geciktirmenin yolu da, cilde ihtiyacı olan oksijen ve nemi sağlamaktan geçiyor. Günlük hayatın yoğun temposundan en çok etkilenen yüzümüz, en çok ihmal edilen bölgemizdir aslında.

A Vitamini

Sağlıklı bir cilt için en gerekli vitaminlerin başında A vitamini gelmektedir. A vitamini, vücutta olması gerekenden az ya da fazla olması durumunda ciltte kuruluk, pütürlük gibi problemlere neden olur. A vitamini sağlıklı diş, kemik, cilt ve yumuşak dokular için de gereklidir. Özellikle az ışıkta iyi görmeyi sağlar. Emziren anneler için elzemdir

A vitamini nelerde bulunur?

Yumurta sarısı, Karaciğer, Süt, Ispanak, Havuç, Yeşil biber, Kayısı, Yeşil sebzeler, Domates, Portakal, greyfurt gibi gıdalarda bolca bulunur.

B Vitamini

Viamin-B1 karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Kalbin sağlıklı işleyişi ve sinir sistemi için de gereklidir. Riboflavin-B2 diğer B vitaminleriyle birlikte çalışarak büyüme ve alyuvar üretiminde etkisi vardır. B1 gibi karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Niasin sağlıklı cilt ve sinir sistemi için gereklidir. Kolesterolü düşürücü etkileri de bulunur.

B vitamini nelerde bulunur?

Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalye B vitamini içeren yiyeceklerdir.

C Vitamini

C vitamininin yara tedavisinde rolü büyüktür. Cilde yüzeysel olarak uygulandığında gençleştirici etkileri olduğu da söylenmektedir. Cilt için gerekli bir antioksidandır. Sağlıklı diş ve dişetleri için gereklidir. Demir emilimine yardımcı olur. Bağ dokularının sağlığı için etkilidir.

C vitamini nelerde bulunur?

Kuşburnu, Maydanoz, Tere, Roka, Kırmızılâhana, Çilek, Karnabahar, Ispanak, Yeşil sivri biber, Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon) gibi gıdalarda bulunur.

D Vitamini

"Güneş vitamini" olarak da bilinen D vitamini vücutta güneş ışığıyla etkileşerek oluşur. Vücudun ihtiyacı olan D vitamini haftada 3 kez 10-15 dakika güneş ışığı alarak yeterli olarak sağlanabilir. D vitamini de bir antioksidandır. D vitamini yüzeysel olarak kullanıldığında çok dikkatli olunmalıdır çünkü fazlasının toksik yani zehirleyici etkisi vardır. Ayrıca D vitamini kemik ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumun ve fosforun emilim oranını artırır.

D vitamini nelerde bulunur?

D vitamini, yoğun olarak süt, tereyağı, peynir, yu-murta ve karaciğerde, (özellikle balık ka-raciğerinde) bulunur.

E Vitamini

E vitamini bir antioksidandır. Serbest radikallerin yol açtığı zararların önlenmesinde yardımcı olur. Güneş ve çevre kirliliği gibi sebeplerle oluşan serbest radikallerin ortaya çıkardığı problemleri önlemesi ve tedavi etmesi açısından cilt için önemlidir. Bu özelliği nedeniyle E vitamini kozmetik ürünlerinde gittikçe artan bir oranda kullanılmaktadır.

E vitamini nelerde bulunur?

Başta tahıl ürünleri olmak üzere yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Badem, ayçiçeği yağı, soya yağı, balık yağı, mısırözü yağı ve buğday tanesi en iyi kaynağıdır.

Sabah bakımı önemlidir!

Taze bir cilt için ilk yapılması gereken sabah uyanınca, su ve sabunla yüzünüzü iyice yıkamanız gerekmektedir. Yıkamadan sonra yumuşak bir havluyla yüzünüzü kurulamalısınız. Cildiniz, kuruduktan sonra tonikle temizleyip, yüzünüzü temizlediğiniz pamuğa baktığınızda çok şaşıracaksınız. Biraz önce cildinizi sabunla temizlememiş gibi pamuk kirlenecektir. Çünkü sabun toniğin ulaşabildiği kadar cildin derinine ulaşıp oradaki kirleri temizleyemez.

Sabah temizliğinden sonra, mutlaka cildinize uygun bir nemlendirici krem kullanmalısınız. Ancak cildiniz ne kadar kuru olursa olsun, kreminiz çok yağlı olmasın. Sabah yaptığınız bu basit cilt bakımı, cildinizi gün boyu dış etkenlerden koruyacak ve cildinize güzellik kazandıracaktır.

Yumuşak bir cilt için; doğal maske!

Cildinize uyguladığınız sabah ve akşam bakımının yanında haftada bir kez uygulayabileceğiniz bazı doğal maskeler yardımıyla da cilt bakımı yapabilirsiniz.

1 adet yumurtanın beyazını iyice çırparak kabartın. İçine bir komposto kaşığı bal ile birkaç damla bademyağı ilave edin. Bu karışımı krema haline gelinceye kadar çırpın.

Eğer cildiniz kuru ise badem yağını birkaç damla daha fazla katabilirsiniz. Hazırladığınız kremi sabahları yüzünüze sürüp 1-2 saat bekleyin ve daha sonra yüzünüzü ılık suyla silin. Bu doğal maskeyi haftada bir kez uygulayabilirsiniz.

Gözenekleri sıkılaştırmak kolay

2-3 yemek kaşığı killi toprak ile 2 tane havucun suyunu karıştırıp yüzünüze sürün. 1 saat bekledikten sonra yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. 1 litre maden suyuna 1 tutam lavanta çiçeği, 1 tutam ısırgan yaprağı, 1 tutam kırlangıç otu atıp 2 gün bekletin. Sonra bu su ile yüzünüzü silin. 30 dakika bekledikten sonra ılık su ile yüzünüzü yıkayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.