1 Ekim 2012 Pazartesi

ANNE SUTU NASIL ARTIRILIR-NE YEMELI?

Anne sütünün bebekler için mucizevi bir besin olduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı gelişim için ilk 6 ay sadece anne sütü, daha sonra da 2 yıla kadar destek gıdalarıyla anne sütünün tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Annelerin genellikle kısa süre içinde sütten kesildiğini belirten uzmanlar, bu süreyi artıran 6 altın öneriyi sıraladı.

International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, emzirme döneminde sağlanan sütteki enerjinin büyük bir kamsının annenin yediklerinden karşılandığını belirtti. Alınan tüm enerjinin tam olarak süt enerjisine dönüşmediğini vurgulayan İrkin, "Çünkü vücut dokuları da bir miktar enerjiyi emiyor. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında, emzirme döneminde günlük ortalama ekstradan enerji gereksinimi 750 kaloriyi buluyor. Bu miktarın 500 kalorisi yediklerinizden sağlanırken, 250 kalorisi hamilelikte depoladığınız yağlardan karşılanıyor. Bu da emzirme sırasında aldığınız fazla kiloların, enerjiye daha hızlı dönüşmesine dolayısıyla depolanan yağların erimesine katkıda bulunuyor." diye konuştu.

İrkin, anne sütünü artırmak için gerekli 6 altın öneriyi şu şekilde sıraladı:

1- Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaçları uygulamayın.

2- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 - 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor.

3- Kalsiyumdan zengini olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz. Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen göstermelisiniz.

4- A Vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri, beslenme programınızda sık bulundurmalısınız.

5- Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketmelisiniz.

6- Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemeniz açısından, yemeklerinizle birlikte çay içmemelisiniz.

Süt ve süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, ayran.

Et ve et grubu: Et, tavuk, balık, yumurta, sakatatlar, kurubaklagiller.

Ekmek ve ekmek yerine geçenler: Ekmek, tahıllar (mısır, buğday, çavdar, yulaf), makarna, pirinç, bulgur, çorbalar, un ve undan yapılmış yiyecekler.

Sebze ve meyve grubu: Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisindekiler.

Yağ grubu: Zeytin, yağlı tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam v.b), bitkisel sıvı yağlar (mısırözü, ayçiçek, soya, pamuk v.b), margarin, tereyağı, hayvansal yağlar ( iç yağı, kuyruk yağı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.