2 Ekim 2012 Salı

HAMILELIKTE KABIZLIK SORUNU VE COZUM YOLLARI


Kabızlığın sebepleri nelerdir?

Genel olarak endişe, üzüntü ve stres, fiziksel hareketsizlik ve lifli besinler içermeyen yiyeceklerin tüketimi kabızlığa yol açabilir. Hamilelikte kabızlığın artmasının sebeplerinden biri de hormon değişimleri sonucu bağırsak hareketlerinin azalmasıdır. Ayrıca genişleyen rahim de bağırsaklara baskı yapar. Tüm bu sebeplerle yiyeceklerin sindirimi ve bağırsak faaliyetleri yavaşlar.
Kimi zaman demir kullanımı da kabızlığa neden olabilmektedir.

Kabızlığı nasıl önleyebilir veya tedavi edebiliriz?
Önleme ve tedavi için yapılacaklar hemen hemen aynıdır. Aşağıdaki önerilerimize uyarak bu sorunun sıkıntılarından kurtulabilirsiniz:

Yüksek lif içeren besinler tüketin. Günde 25-30 gram lif alabileceğiniz sebze, meyve, tam tahıllardan yapılmış ekmek ve yulaf ezmesi gibi besinlere ağırlık verin.
Bol su için; günde 10-12 bardak su içmeniz çok önemlidir. Özellikle sıcak ortamlardaysanız, çok terliyorsanız su tüketimize özellikle önem verin.
Anne adayının moralinin yüksek olması, kendini mümkün olduğunca endişe ve kaygılardan uzak tutması, hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için çok önemlidir.
Kuru kayısı veya hoşafını tüketmek, hurma yemek de kabızlığa gidermede yardımcı olur.
Haftada üç kez 20-30 dakikalık yürüyüşler yapın, hareketli olmaya çalışın; fırsatınız varsa yüzün.
Demir alımı kabızlığa yol açıyorsa bu konuyu mutlaka doktorunuzla konuşun; gerektiği durumlarda doz azaltılabilir ya da ilaç değiştirilebilir.
Hamilelik sırasında müshil tarzı ilaçları, rahimde kasılmalara sebep olabileceği için kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.