24 Ekim 2012 Çarşamba

OFKE KONTROLU NASIL YAPILIR?


Öfkenizi nasıl kontrol etmelisiniz?

Gösterdiğiniz aşırı tepkiler çocukluk döneminizle bile ilişkili olabilir.

Washington'da yaşayan psikanalist ve kariyer danışmanı Lynn Friedman'a göre, duygusal açıdan kontrolünüzü kaybederken bir an durup aslında ne olduğunu görmek zor.

İşteyken yoğun bir tepki hissedince, kendinize bunun gerçekçi ve mantıklı olup olmadığını sorun. Kimi zaman duyguları harekete geçiren şeyin o sırada olan bitenle pek ilgisi olmaz. Anında tepki vermek yerine, şöyle diyerek biraz zaman kazanın:

ÖFKENİZİ KOLAYCA KONTROL EDEBİLİRSİNİZ

"Bu benim için moral bozucu. Bu konu hakkında düşünmek istiyorum. Bunu bir iki gün sonra konuşabilir miyiz?" Sonra da sizi üzen şeyin ne olduğunu mümkün olduğunca objektif biçimde anlamaya çalışın. Friedman "Örneğin projenizi etkileyen bir karara çok üzüldüyseniz, bu kararın ardında neyin yattığını düşünün" diyor. Tepkileriniz çocukluk döneminizle bile ilişkili olabilir.

Bu bağlantıları kurmak, tepkilerinize nelerin yol açtığını anlamanıza ve onları kontrol etmenize yardım edebilir. New York'taki Elevated Training şirketinin kurucusu Deborah Grayson Riegel'e göre, duygularınızı ve düşünceleriniz kâğıda dökmek de sizi yatıştırabilir. Yazma süreci duygularınızı çözümlemenize yardım edebilir ve yazdıklarınızı biriyle paylaşmak isteyebilirsiniz.

Soru: Öfke, düş kırıklığı veya üzüntü gibi duyguları bastırmak performansımızı etkiler mi?

C. Evet. New Yorklu terapist Karen Steinberg'e göre, işyerinde duygularımızı açığa vurmayarak inanılmaz ölçüde geriliyoruz. Steinberg duyguları bastırmanın yaratıcılığı da engellediğini; çünkü yaratıcı düşünce için harcanacak enerjinin "şefi veya durumu idare etmeye harcandığını" söylüyor. Güçlü duyguları bastırdığımızda sakinken olduğu kadar sağlıklı düşünemediğimizi söyleyen Riegel, "Sağlıklı kararlar veremezsiniz. Fiziksel bir tepki bile verebilirsiniz" diyor. Yönetim danışmanlığı şirketi Aubrey Daniels International'dan psikolog Aubrey Daniels, duygularınızı bastırmakla iyi bir şey yaptığınızı düşünseniz de bunların genelde yüz ifadeleriniz, yorumlarınız veya davranışlarınız gibi başka yollarla kendilerini açığa vurduğunu belirtiyor.

Soru: İş yerinde olumsuz duyguları açığa vurmanın sosyal açıdan kabul edilebilir yolları var mı?

C. Friedman'a göre, bu her şeyden önce bir zamanlama meselesi. Mümkünse sizi üzen şeyin ne olduğunu düşünmek için kendinize bir gün süre verin. Şefinizle veya iş arkadaşlarınızla konuşurken, onların kullandığına benzer ifadeler kullanın. Duygusal olmak (fazla heyecanlanmak, suratı kızarmak veya sesini yükseltmek) profesyonelliğe aykırı bir şey olarak görülür. Bu yüzden, müdürünüzle veya iş arkadaşlarıyla konuşmadan önce tamamen sakinleşmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.