3 Kasım 2012 Cumartesi

DOGUM KONTROL HAPLARININ CINSEL ISTEK UZERINDE ETKISI


Doğum kontrol hapı isteği azaltır mı?

Doğum kontrol hapı, uzun yıllardır kadınlara hamile kalmadan seks yapma özgürlüğü tanıyor.

Hormonlar vücuduna pompalanırken yan etkileri olabileceği gibi (yüksek oranla kan pıhtısı riski vb.), faydalarını da inkâr edemezsin: Yüzde 99,7 geçerlilik oranıyla rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruma sağladığı artık biliniyor. Fakat bu çok güvendiğimiz hapların verebileceği zararların da farkında olmamız gerekiyor:

Geçen 10 yılda araştırmacılar, doğum kontrol hapı, spiral (RİA) ve bant gibi gebelik önleyici hormonal uygulamaların, kadınların seks düşünme ve isteme sıklığını azaltabildiğini, hatta tahrik edilmeye daha az tepki vermesine neden olabildiğini keşfetti. Ayrıca Women’s Health web sitesinin yaptığı bir anket de bu veriyi doğruluyor: Kadınların yüzde 36’sı, doğum kontrol haplarının libidosunu baskıladığını düşünüyor.

Ne yazık ki bu durumun ne kadar yaygın olduğu hakkında resmi bir istatistik henüz yok. Doktorlara doğum kontrol hapının kaç hastasının seks yaşantısını bozduğunu sorduğumuzda, ortalama yüzde 10 ile 40 arası bir sonuç çıktı. Fakat bir grup jinekolog, yüzde 40’ın gerçeğe daha yakın bir oran olduğunu belirtiyor.

Bu duruma gerektiği kadar önem verilmiyor çünkü çoğu doktorun hastasının seks hayatı hakkında pek de bir fikri bulunmuyor. San Diego’daki Alvarado Hastanesi’nin Cinsel Tedavi Bölümü’nün direktörü Doktor Irwin Goldstein, “Çoğu doktor hastasının seks hayatı ve istekleri üzerine konuşurken rahat hissetmez çünkü tıp okulunda bunun üzerine bir eğitim almamıştır” diyor. Ayrıca Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde doğum kontrol haplarının prospektüsünde yan etki olarak isteksizlik yarattığı belirtiliyor fakat Amerika’da buna dair yazılı bir uyarı yok.

Sevişmemiz İçin Nedenler Var…

Öyleyse, aşk mekanizmanı ne kontrol ediyor? En başta, testosteron. Bir kadın olarak sakal sahibi olmak için yeteri kadar hormona sahip değiliz. Fakat sahip olduğumuz kadarı, özellikle yumurtlama dönemimizde (en fazla doğurgan olduğumuz zaman) cinsellikte önemli bir rol oynuyor. Her ayın orta döneminde kadınların beyni yumurtalıklarına sinyal gönderir ve bu durum yüzde 50 testosteron yaratarak şehvetli bir uyarı dalgası üretir. Biyolojik olarak türün devamını sağlama görevinin bizde olduğunu düşünürsen, neden o dönemde daha istekli olduğunu daha iyi anlarsın.

Testosteron aynı zamanda vajinaya olan kan akışını hızlandırarak o bölgenin daha şişkin ve hassas olmasını sağlar. Bununla birlikte ıslanma gerçekleşir ve eğer şansın varsa mükemmel bir orgazm yaşamanı sağlar. Kanadalı araştırmacıların Hormones and Behavior dergisinde yayımlanan bir araştırmasına göre, testosteron oranı fazla olan kadınlar az olanlara göre daha çok orgazm yaşıyor.
Kullanılan doğum kontrol hapları testosteron üretimini de azaltıyor. Sorun iki nedenden dolayı ortaya çıkıyor. Birincisi, doğum kontrol hapının içindeki hormonlar yumurtalığı uyutarak yumurtlamayı durduruyor. Dolayısıyla durmuş olan yumurtalıklar testosteron üretemez hâle geliyor. Peki ya böbrek üstü bezlerinin ürettiği diğer yüzde 50’lik testosterona ne oluyor? Doğum kontrol hapının içeriğinde bulunan süper kuvvetli yapay östrojen, vücuttaki testosteronu kullanışsız hâle getiriyor. Sen her bir hapı yuttuktan sonra karaciğerin fazladan östrojen hormonu tükettiğini düşünüyor ve seks hormonu (bağlayıcı kan proteini, SHGB) adı altında globülin pompalamaya başlıyor. Bu protein seks hormonuna (östrojen hatta testosteron dâhil) etki edemiyor. Testosteronun çoğu SHGB’ye bağlı olsa da, az bir miktarı vücutta kullanılıyor. SHGB ne üretirse üretsin bu “özgür” testosteron onları tüketmiyor. Yani, kısmen cinsel isteği ayarlıyor. 2004’te Boston Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada özgür testosteronu yüksek seviyede olan deneklerin en büyük cinsel arzuya sahip olduğu açıklandı.

…Ve Aynı Şekilde Sevişmememiz İçin de Nedenler Var!

Eğer ergenlikten beri gebelik önleyici ilaçlar kullanıyorsan, suni akıntı cinsel hayatına engel olmayabilir. Çünkü doğum kontrol hapı tüm kadınlarda testosteron oranını düşürür ancak sadece bazı kadınlarda libido düşüşü yaşanır. Çelişkiyi test etmek için İngiliz bilim insanları, 150 kadının bir kısmına dört ay boyunca reçeteli gebelik önleyici hap, diğer kısmınaysa plasebo verdi. (Deneklerin hiçbiri zaten gebe kalamıyor çünkü bir kısmı tüpleri bağlı kişiler, diğerlerinin ise partneri vasektomi yaptırmış.) Dört aylık sürecin sonunda neredeyse kadınların yarısının cinsel isteği ve ilişkiye girme oranı düşüş gösterdi. Buna rağmen ilacı alan diğer kadınlarda bir sorun görülmedi. Denver’deki Canterbury Wellness Merkezi’nden Kadın Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Uzmanı Endokrinolojist Claudia Panzer, “Ne yazık ki aradaki farkın hangi sebepten kaynaklandığını biz de bilmiyoruz” diyor.

Ancak konuyla ilgili çeşitli teoriler bulunuyor. Bunlardan en popüler olanı, hormonal olmayan etkilerin cinsel dürtüyü çoğaltması üzerine. Kinsey Enstitüsü’nden Seks, Cinsiyet ve Üreme Araştırmacısı Doktor Cynthia Graham, “Örneğin doğum kontrol hapı kullandığında gebe kalacağından endişelenmediğin için daha çok tahrik olursun ama ilaç kullanımını kesersen gebe olma riskin ortaya çıkacağı için libidon muhtemelen düşer” diyor. Yine de adrenalin, gelişmekte olan bir ilişkide düşük testosteronun üstesinden gelebilir.

Kimse Tembel Libido Sevmez…

Eğer seks yaşamın Temel İçgüdü filminin sahnelerinden mahrumsa, o zaman işleri ele almanın zamanı gelmiştir. Doktorundan farklı bir hormonal gebelik önleyici ilaç yazmasını iste: Yeni bir marka, az östrojenli doğum kontrol hapı veya gebelik önleyici bant. Harvard Tıp Okulu’ndan Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Uzmanı Jinekolog Alan Altman, “Gerçeklerin aksine bütün hormonal gebelik önleyici ilaçlar SHGB seviyesinin artışını kontrol eder. Kadınların yüzde 30’u bir şekilde ilacını değiştirdiğinde cinsel dürtülerine geri kavuşur. Buna neyin sebep olduğunu bilmiyoruz; belki de sadece plasebo etkisidir” diyor.

Veya basitçe hapları ağzına at ve ne olacağını deneyerek gör. Kulağa pek akıl kârı gelmeyebilir fakat çoğu doktor bunu tavsiye ediyor. Doktor Altman, “Eğer cinsel dürtüleri ilaç yüzünden hissetmediğin konusunda kararlıysan, kesinlikle doğum kontrol hapına ara vermeni tavsiye ederim” diyor. Tabii ki haplardan kurtulmaya karar vermek kolay değil. Bazı kadınların endometriyoz ve yumurtalık kisti tedavisi için hormona ihtiyacı var. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanmaları gerekiyor. Spiraller uzun vadede oldukça kullanışlı ve pratik bir çözüm. Ayrıca prezervatif ve diyafram gibi ortalığı kirleten ve sevişmenin akışını sekteye uğratan yöntemler gibi seni uğraştırmıyorlar.

Daha ateşli bir seks hayatı istiyorsan, ufak bir deneme yap. Haplarını üç, altı ay kadar rafa kaldır ve libidonda oluşacak değişiklikleri gör. Yapay hormon kanında dolaşmazken, yumurtalıkların şekerlemesinden uyanacak ve tekrar testosteron üretmeye başlayacak.

Eğer ek hormon almadan da libidon düşük seviyedeyse, muhtemelen senin problemin doğum kontrol hapı değil. Doktor Panzer, bu durumu “Cinsel dürtü büyük bir pizzaya benzer ve hormonlar sadece bir dilimidir” diyerek açıklıyor. Depresyon, stres, antidepresanlar ve tansiyon ilaçları da isteksizliğe sebep olur. Hatta antihistaminler de vajinayı kuruttuğundan ilişkiyi ağrılı kılar. Doktor Goldstein, “Eğer canın acıyorsa neden seksi çekici bulasın?” diyor.

Kendine en uygun korunma yöntemini bulmak için doktorunla konuşmalısın. Seks hayatını hareketlendirdiğin zaman, hem cinsel hem de zihinsel yönden rahatlayacak, aynı zamanda kendine de güveneceksin. Sadece seksten sonraki o tatlı duyguyu düşünmen bile yeter!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.