6 Kasım 2012 Salı

EVLIK DOGRU KISI ILE GUZELDIR


Doğru kişiyi bulduysanız evlilik güzeldir..

Dr. Mehmet Yavuz, mutlu evlilik için önemli ipuçları verdi.

Türkiye’de 2008 yılında 99 bin 973 çift boşanırken, 2011 yılında ise bu rakam 16.8 artarak, 120 bin 117’ye çıktı. Son dört yılda boşanma oranı bu kadar yükselmişken Dr. Mehmet Yavuz, mutlu evlilik için önemli ipuçları veriyor.

Dört bin yıllık toplumsal bir kurum olan evliliğin, kimilerinin rüyasıyken kimilerinin de kabusu olabildiğini söyleyen Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Nörolog Mehmet Yavuz, "Çoğunluk için gereklilik olan bu kurum, bazı çiftleri zamanla yoruyor ve evlilik hüsranla sonuçlanabiliyor. Günümüzde çiftlerin ilk bahanesi 'şiddetli geçimsizlik' olsa da, bireyleri mutsuzluğa sürükleyen faktörlerin başında, kendileriyle barışık olmamaları ve kendi kapasitelerinin çok üstünde beklentilerinin olması geliyor" diyor. Dr. Yavuz, evlilik kararı almadan önce, mutlu bir evlilik yaşamak için dikkat edilmesi gerekenleri ve boşanmayı önleyen davranışları şöyle anlatıyor:

Evlilik kararı almadan önce ne yapmalı?

"İlk bir yıl, daha sonraki 6 yıl ve evliliğin 20. yılı... Ani evliliklerde, nişanlılık dönemi geçirenlere göre ilk yıl boşanma riski daha fazladır. Aniden evlenenler birbirlerini aynı evde yaşamaya başlayınca tanır ve uyumlu olmamaları halinde ilk bir yıl içinde boşanırlar. Ayrıca görücü usulü ile bir süre nişanlı kalıp evlenenlerin ilişkileri aile büyüklerinin seçimleri ve tecrübeleri ile şekillendiği için flört evliliğine göre biraz daha sağlam olabilir. Bu noktada çiftler arası sorunlarda aile büyüklerinin hemen devreye girip arabuluculuk yapması önemli bir faktördür. 20. yıldan sonra boşanmalarda görücü usulü evlilik ve flört evliliği arasında sayısal açıdan bir fark yoktur.

Mutlu evlilikler için bazı ipuçları

Bilimsel bir araştırmada, her 100 kişiye hiç kıpırdamadan karşı cinsten birisine bakmaları isteniyor, sonuç ise şaşırtıcı… Birbirlerinin yüzlerine bakan çiftlerden bazıları aşık olup evlenmeye karar veriyor. Tıpkı bu araştırmalarda olduğu gibi çiftlere her gün en az 5 dakika birbirlerinin yüzlerine bakmalarını öneriyoruz.

Boşanmayı önleyen davranışlar

Karşılıklı empati de evliliğin yürütülmesinde önemli bir faktördür. Psikolojide ‘kendini gerçekleştiren ön kabul’ yasasına göre, bir insanın herhangi bir konuda önyargısı varsa, bir müddet sonra önkabul oluşan yasa kendini geliştirmeye başlar. Kendini eşinin yerine koyarak hareket etmek çoğu zaman sorunların başlamadan çözümlenmesi ile sonuçlanır.


Sağlıklı bir evlilik yaşantısı için neler yapılmalı?

Elinizdekilerin değerini bilin

Sağlığınızın, ailenizin, çocuklarınızın, dostlarınızın değerini bilin. Eşinizle ortak arkadaşlıklar kurun.

Mutluluğunuz için araya hedefler koymayın

Kendinize ev, araba alınca, çocuk olunca ya da başka bir olay gerçekleşince mutlu olacağız gibi hedefler koymayın. Mutluluk hedef değil, uzun bir yolculuktur.

Her eleştiriye kulak vermeyin

Çevrenizdeki insanların eleştirilerine ve önerilerine göre yaşarsanız, kendiniz için yaşayamazsınız.

Hatalara duyarlı olmayın

Hatalar, tekrarlanmadıkça görmezden gelinmelidir. Gördüğünüz şeyi söylemezseniz hafızanızdan uçup gider, söylerseniz hafızanızda yer eder. Her olumsuzluğu söze dökmeyin.

Evliliğinize zaman ayırın

Çiftler, akşam yemeklerini birlikte yemeye gayret göstermeli, pazar sabahları hep beraber uzun kahvaltı keyifleri yapmalıdır. Ayda birkaç kez konsere, sinemaya, tiyatroya bu da olmazsa pikniğe gidilmeli, seyahatlerden eşlere hediyelerle dönülmelidir.

Başkalarına yardım edin

Yardıma muhtaç insanlara birlikte destek olmaya çalışmak, birliktelik duygusunu pekiştirir. Bu da beraberliğe takım ruhu kazandırarak ilişkinin doğru çizgide ilerlemesini sağlar.

Yalnızlık bir tercih olmasın
Dünyada yalnız yaşayanların sayısı, 1996’da 153 milyon iken, 2011 yılında ise 277 milyona yükseldi. Yapılan araştırmalara göre, dünyada son 15 yılda yalnız yaşayanların sayısı yüzde 55 arttı ve insanlar evlenmekten şu an olduğumuz zaman itibariyle eskisinden daha fazla korkuyorlar.

Eşlerden her ikisinin de çalışıyor olması, evliliği boşanmaya götüren nedenlerden biridir. Çalışan kadına, ev işlerinde erkeğin yardımcı olmaması yozlaşmayı artırır ve çalışan kadınların profesyonel alanda, evlerinde iki farklı role sahip olması yorucu olur. Çalışan kadın evine vakit ayırdığı zaman kariyeri tehlikeye girer, kariyerine yöneldiğinde evini ihmal eder. İşine daha çok vakit ayırdığında, eşler bunu anlayışla karşılamayabilir. Tüm bu nedenler doğrultusunda çalışan kadınlarda çalışmayanlara göre 6 kat daha fazla boşanma vakası görülür. Bunda ekonomik özgürlüğün de payı büyüktür.

Tüm çiftler çeşitli zorlukları aşarak evlenme kararı alırken ilerleyen dönemlerde boşanacaklarını düşünmezler. İlerde boşanmamak için, her iki tarafında onarıcı ve bağışlayıcı olması, evliliklerini saygı ve sevgi eşliğinde uzun bir süreçte yürütebileceklerine işaret ediyor. Sorunlarıyla baş edemeyen çiftler bir uzman yardımına başvurmalıdırlar."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.