1 Aralık 2012 Cumartesi

IYI BIR DAVET MASASI NASIL HAZIRLANIR?


IYI BIR DAVET MASASI NASIL HAZIRLANIR?

1- Yemek listesini hazırlarken konukların yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini dikkate alın.

2- Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın.

3- Bir yemek listesinde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı.

4- Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır.

5- Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.

6- Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir.

7- Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.

8- Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirin. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir.

9- Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilir. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır.

10- Bardaklar her zaman sağda durur.

11- Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır, yerine tatlı kaşığı koyulur.

12- Çiçekler, şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.

13- Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.

14- Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir.

15- Elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.

16- Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.

17- İki kişinin omzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.

18- Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.

19- Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.

20- Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.

21- Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.

22- Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur.

23- Yemekten önce içki servisi yapılır.

24- Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayın. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.

25- Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.

26- Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.

27- Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.

28- Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.

29- Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.

30- Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.