19 Ocak 2013 Cumartesi

CADIR KURMANIN PUF NOKTALARI?


Çadır nasıl kurulur?

Çadır kurmanın püf noktaları

 1- Çadırı kuracağınız yerin düzgün, hafif eğimli olmasına dikkat edin. Tabanda yatarken sırtına batacak herhangi bir şeyin olmadığından emin olun. Tabanın geleceğe yere çadır kirletmesin ve nemi alsın diye gazete kağıdı veya branda kumaş serilmesi uygundur.  

2- İki/Dört kişilik bir çadırı kurmadan önce kapı bölümünü kapatın. Kapısı meydanı gösterecek şekilde ayarlayın.  Dört ucunu doğru açıdan çakacağın kazıklarla tutturun.

 3- Çadır tipine göre direkleri yerleştirin veya yuvalarından geçirin. Direk gergi ipleri için kazıkları çakın. Çadırın direklerini dik, ipleri kazıklara geçirin. Gergi bağını kullanarak bağlayın. Güneşlik (yağmurluk) varsa takın.  

4- Kenar gergileri için kazıkları çakın, gergi iplerini kazıklara geçirin. Bütün iplerin gergin olup olmadığını, çadır kenarlarının düz olmadığını kontrol edin.

 5- Çadırın etrafına yağmur olukları açarak yağabilecek yağmurun çadırın tabanına gelmesini engelleyin.  

6- Çadır torbasını ve diğer malzemeleri çadırın içine koyun, çadırı toplama sırasında aramayın.

ÇADIRIN BAKIMI

 Kamptan ayrılacağın zaman çadırını dikkatle sök. Çadırını sökmek için kurarken izlediğin basamakları bu sefer tersten başlayarak uygula.

Çadırını söktükten sonra üzerindeki tozu toprağı kuru otları temizle. Çadırını katla ve yuvarlayarak rulo yap. Çadırını kullanmadığın zaman kuru bir yerde sakla. Kamptan ayrılırken çadırını nemli olarak topladınsa yerine kaldırmadan önce aç kurut ve yeniden aynı şekilde topla. Çadırını toplarken kapı örtüsünü dikkatlice çadırın dışına çıkarıp düzgün bir şekilde yaymayı unutma.

Çadırının içinde botlarınla yürüme. İçinde mum gibi zarar verecek şeyler yakma.

UYKU TULUMUN VEYA KAMP YATAĞIN 

Uyku tulumları kampçılığı daha rahat hale getiren kamp gereçleridir. Uyku tulumları değişik hava koşullarında kullanılmak üzere çeşitli kalınlıklarda imal edilirler. Genelde +3 derecelik uyku tulumları mevsimlik kamplar için yeterlidir. Ancak daha soğuk hava koşullarında kamp yapılacaksa eksi soğukluk derecelerinde kullanılabilecek uyku tulumları alınmalıdır. Kış kampları ve dağ tırmanışları için -40 dereceye kadar kullanılabilen uyku tulumları vardır. Uyku tulumlarının ıslanmaması ıslak paketlenmemesihavalandırılması ömrünü uzatacaktır.

Uyku tulumu olmaması durumunda basit bir kamp yatağı yapabilmek için plastik ya da naylon örtünü yere yay. Eğer köpük ya da süngerden bir yatağın varsa örtünün üzerine koy böyle bir yatağın yoksa minder olarak kullanabileceğin giysileri katla bunları yattığın zaman başının belinin ve bacaklarının üst kısımlarının geleceği yerlere koy. Battaniyelerini ya da uyku tulumunu tak ya da minderlerin üzerine koy.

Şu kamp kuralını sakın unutma üzerinde olduğu kadar altında da örtün olmalı. Ancak bu şekilde yerden gelebilecek soğuğu engelleyebilirsin.

Mevsim yazsa ve tek bir battaniye kullanıyorsan battaniyenin üçte birini yatağa ser üzerine yat battaniyeyi üzerine çek battaniyenin açık ucunu altına doğru sıkıştır ayaklarını kaldır battaniyenin alt ucunu ayaklarının altına yerleştir. Böylece battaniyeye iyice sarılmış olacaksın

Eğer uyku tulumun yoksa iki battaniye kullanarak bir uyku tulumu yapabilirsin. Battaniyelerden birini alta yay diğerini üçe katlayarak birinci battaniyenin üzerine koy üçe katladığın battaniyenin açık kenarını büyük çengelli iğnelerle tuttur. Alt ucu yukarı doğru katla ve tuttur. Alttaki battaniyenin serbest uçlarını üstteki battaniyenin üzerine kıvır çengelli iğnelerle tuttur alt ucu aşağıya doğru kıvır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.