8 Ocak 2013 Salı

EGZERSIZ YAPMAYI NASIL IHMAL ETMEM?


Egzersiz nasıl vazgeçilmeziniz olur?

Egzersiz rutininize ara vermenizin, egzersizden kaytarmanızın hatta hiç başlayamamanızın en önemli nedeni hep "zaman darlığı" değil mi? Aslında günde 20-30 dakika ayırarak birçok sağlık riskini bertaraf etmek, daha ince, daha fit görünmek o kadar da zor değil. İşte size egzersiz yapmayı sevdirecek 8 öneri.

İlk iş, endorfinlerinizi tanıyın 

Uzmanlar endorfin hormonlarının insanlara egzersizi sevdirdiğini belirtiyor. Bu hormonlar vücudun ağrı kesicileri, stres hafifleticileri olmanın yanı sıra fiziksel aktivite sonucu salgılanıyorlar. Endorfinlerin vücuttaki etkisi iki şekilde görülüyor: Vücuttaki diğer kimyasallara bağlanarak egzersiz yaparken ağrıyı önlüyor ya da vücuda sinyal göndererek dopamin salgılamasını, dolayısıyla da egzersizden zevk alınmasını sağlıyor.

Sınırlarınızı zorlayın 

Eğer egzersiz sırasında ya da sonrasında endorfin yükselmesi yaşamadıysanız, bu yeterli egzersiz yapmadığınızı gösteriyor. Uzmanlar, herkesin endorfin üretiminin birbirinden farklı olduğunu ama bunu harekete geçirmek için ağır ve şiddetli egzersiz yapmak gerektiğini belirtiyor.

Kişisel fitness egzersizinizi bulun 

Fitness uzmanları, spor yapan kişilere kendinizin antrenörü olun önerisinde bulunuyor. Çalışırken farklı kişiler için hazırlanan egzersiz programları yerine, size uygun olan, düzenli olarak yapabileceğinize inandığınız bir program seçin. Örneğin; sabah mı yoksa öğlen mi daha verimli çalışıyorsunuz? Açık havada mı yoksa salonda mı çalışmayı seviyorsunuz? Sizin için egzersiz, ‘benim zamanım’ anlamına mı geliyor, yoksa ‘arkadaşlarla geçirdiğim zaman’ anlamına mı? Rekabetçi biri misiniz, nasıl olsa olur mu dersiniz? Sizi çalışırken ne durdurur? Yoksa her şeye rağmen devam eder misiniz?

Egzersizlerinizi planlayın

Eğer dürüstçe, planlamadan da düzenli egzersiz yapabiliyorum diyebiliyorsanız, bu çok iyi. Ama diyemiyorsanız, kendinize bir plan yapın. Sizin için uzun süreli, belki de aylık planlar yapmak çok önemli, yalnızca bir haftasonu yürüyüşü için bile. Aksi takdirde, egzersiz yapamayacağınızı unutmayın. Ve gerçekçi olun! Eğer cumartesi akşamı katılacağınız bir davet varsa, pazar sabahı yüzmeyi planlamayın.

Saat hesabına takılmayın

Sizin gibi çalışan biri için, haftada beş kez egzersiz yapmak ulaşılamaz bir hedef gibi görünüyor. Bu nedenle günleri unutun ve kendinize hedef dakikalar seçin. Bir haftada 10.080 dakika olduğuna göre kendinize hedef süre belirleyin ama günde en az 60 dakika egzersiz yapın. Birkaç hafta mümkün olduğunca hedefinizin üstüne çıkmayı deneyin ancak her zaman en azından minimum süreyi tutturmaya çalışın. Ve unutmayın, bu bir seferde olmak zorunda değil.

Sabırlı olun 

Bir spor dalını veya aktiviteyi hemen sevmeyi beklemeyin. Unutmayın, seçtiğiniz egzersize bağlanmanız uzun sürebilir, bu da spora bakış açınızı gölgeleyebilir. Ama mutlaka ona bir şans verin! Gerekirse çalışmalarınızı ağırdan alın. Bu sayede hızlı bir başlangıç yapıp, kendinizi yaralama riskinden de kurtulabilirsiniz. Tamamladığınız her seans sonunda daha sağlıklı, daha heyecan verici ve zinde bir hayata adım attığınızı hatırlayın.

Doğru hedefler saptayın 

Kendinizi bir atlet gibi hissetmeseniz de konulan hedeflere uymak, görünüşe bağlı hedeflere uymaktan daha kolay olacaktır. Bir şeyler yapmanın verdiği kendine güven duygusunun yanında, güzel ve fit görünmek sizin için bonus değerindedir. Beş kilometrelik bir yarış yeni başlayanlar için harika bir deneyim olabilir. Bu konuda bir destekçiniz olması sizi çok daha iyi motive eder.

Yalnızca 10 dakika ayırın

Yağmur yağıyor, yorgunsunuz, erkek arkadaşınızı tüm hafta boyunca görmediniz. Egzersiz yapmamak için nasıl bir bahaneniz olsa da, 10 dakika bekleyebilir, değil mi? Kendinize yalnızca 10 dakika egzersiz yapacağınızı söyleyin. Bunun herkes için ulaşılabilir bir hedef olabileceğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.