3 Ocak 2013 Perşembe

SES YALITIMI NEDIR-NASIL YAPILIR-ONEMI VE FIYATLANDIRMASI

SES YALITIMI NEDIR-NASIL YAPILIR-ONEMI VE FIYATLANDIRMASI


Ses yalıtımı sesin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla yapılan yalıtım türüdür. Sesin ortamdaki yayılmasını kontrol altına almak ses yalıtımındaki en önemli amaçtır. Ses bir ortamda yayılırken önüne bir engel çıktığı zaman, diğer fiziksel olaylar gibi davranır. Yani sesin bir bölümü çarparak geri yansır. Bir bölümü önünde bulunan engel tarafından yutulur. Bir kısmı da önünde bulunan engelin diğer tarafına geçer. Bu sebeple her malzemenin bir ses yutma potansiyeli vardır. Ses yalıtımı yapılırken bu ses yutma potansiyelleri en yüksek olan maddeler kullanılır.

Yapılarda sesin iletimi ve gürültü oluşumu için ki önemli etmen vardır. Bunlardan birisi sesin boşluklardan diğer tarafa geçmesi anlamını taşıyan hava doğuşumlu seslerdir. Bu seslere müzik sesleri, konuşma sesleri örnek olarak gösterilebilir. Diğeri ise darbe kaynaklıdır. Darbe kaynaklı seslere ise zıplama sonucu oluşan sesler, çarpma sonucu oluşan sesler ve bir eşyayı sürüklerken meydana gelen sesler örnek gösterilebilir. Bu seslerin bir kısmı duvarın içinde kalmakta bir kısmı gürültü kaynağının olduğu tarafta ses çıkarmakta bir kısmı ise duvarın diğer tarafına gerek ses çıkarmaktadır.

Gürültü insan için rahatsız edici sesler bütünü olarak tanımlanabilir. Gürültüden korunmak için ve gürültünün zararlı etkilerini en aza indirmek amacıyla yapılan işlemlere ise genel olarak ses yalıtımı adı verilmektedir.

Ses yalıtımı yapılırken kullanılan bazı teknikler ise şunlardır. Yapı elemanlarını yoğunluğunu artırmak. Yağın yapı elemanlarını sesi emen malzemelerden oluşturmak ya da ses emme potansiyeli yüksek olan maddelerle yapı elemanlarında takviyelerde bulunmak. Çift tabakalı duvar tabakası yapmak. Bu durum iki duvar arasındaki ses iletim oranını en aza indirecektir. Kalın ağır ve boşluksuz borular kullanmak. Bunlar kullanılamıyorlarsa bile önlem almak. Çünkü bu boşluklardan ses direk olarak istenmeyen mekana rahatlıkla geçebilir. Duvarları delerek geçen havalandırma kanallarından, borulardan ve etrafındaki boşluklardan sızıntıları önlemek. Bu durum aralarda titreşimlerden meydana gelen gürültüleri engelleyecektir. Darbe döşemelerine karşı yüzer döşeme uygulamaları yapmak. Bu uygulamaların yapılması özellikle alt ve üst katlar arasında darbelerden meydana gelen ses geçişlerini en aza indirmeyi sağlar. Esnek tespitli asma tavan uygulamak ise mekanın içindeki ses yankılanma oranını en aza indirmesi ve estetik olarak da güzel olması açısından önemlidir.

Etkili bir ses yalıtımı; amaçları belirlenmiş yapılarda doğru malzemelerin doğru detaylarla kullanılmasıyla ve hatasız işçilikle mümkün olabilir.

Ses yalıtımı günümüzde gerek evlerde, gerekse iş yerlerinde en çok kullanılan yalıtım türleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni binalarda yapılacak gürültülerin diğer ev sahiplerini etkilememesidir. Bundan dolayı ses yalıtım sistemleri de en az ısı yalıtım sistemleri kadar önemlidir.

Ses yalıtım sistemleri sadece bina içerisinde ki gürültülerin engellenmesi için değil aynı zamanda bina dışarısından gelecek seslerinde engellenmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde hemen hemen herkesin bir aracı vardır ve trafikte meydana gelen gürültü bina içerisinde ki hemen hemen herkesi rahatsız edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı ses yalıtım sistemleri oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Isı yalıtım sistemlerinde olduğu gibi, ses yalıtım sistemlerinin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Doğru uygulanan ses yalıtım sistemleri, ses yalıtımında maksimum fayda ve verim sağlamaktadır. Özellikle duvarlar arasında çift katmanlı olarak uygulanması ses yalıtımına oldukça büyük fayda sağlar. Çünkü çift katmanlı olarak uygulanan ses yalıtım sistemleri hem dışarıdan gelen sesleri ev içerisine sokmamakta hem de ev içerisinde ki sesin dışarıya iletilmesini engellemektedir. Ayrıca ses yalıtım sistemleri ev içerisinde bir çok bölgeye uygulanmalıdır. Duvar, cam, tavan ve tabana uygulanacak ses yalıtım sistemleri ev içerisinde ses yalıtımını tamamlayacak mekanizmalar arasında yer almaktadır.

Özetlemek gerekirse, ses yalıtımı da en az ısı yalıtımı kadar bir yapı için önemlidir. Bir bina için ses yalıtımı olmazsa olmazlar arasındadır.

Yalıtım Fiyatları

Çatı yalıtımı, çatıların ses ve ısı olarak kayıpları engellemek amacı ile yapılan işlemler bütünüdür. Çatı yalıtımı ve mantolama işlemleri, ses yalıtımı amaçlı olarak da yapılabilmektedir. Ancak genel itibarı ile ısı ve su yalıtımı olarak tercih edilen çatı yalıtımı fiyatları ile ilgili bu makalemizde sizlere dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı, genel olarak ısı tasarrufu sağlamak amacı ile ekonomik olarak da insanların bütçelerine katkıda bulunan ve en çok tercih edilen, 2012 Kalite Standartları kapsamı çerçevesinde bir binada bulunması gerekenler arasında gösterilen bir işlemdir. Isı izolasyonu, tamamlanması, sağlanması halinde uzun vadede insanların ailevi olarak ekonomik bütçelerine de katkı yapan bir işlemdir.

Ses Yalıtımı

Ses yalıtımı ısı ve su yalıtımı kullanılmasa da gürültüyü seven ve değişik yaşam standartlarını kendine benimsemiş insanlar için oldukça faydalıdır. Gürültü ve seslerin dışarı çıkmasını ya da şehrin gürültüsünün ev içerisine girmesini engellemektedir. Genelde sinema salonlarında kullanılır.

Su İzolasyonu – Yalıtımı

Su izolasyonu, oldukça önemli bir yalıtım çeşididir. Su izolasyonu sağlanmayan binalarda nem oranı çok fazla olur. Nem oranının fazla olduğu binalarda çürüme erken başlamaktadır. Çürümenin erken başladığı binanın ömrü uzun olmamaktadır. Su izolasyonlarında dikkat edilmesi gereken temel husus olukların yönlerinin binaya zarar vermeyecek şekilde biçimlendirilmesidir. Isı izolasyonu, ses yalıtımı ve su yalıtımı gibi mantolama ve çatı yalıtım sistemleri için fiyat araştırmaları yapılmalıdır. Fiyat araştırması yapmak, piyasaya hakim olabilmek anlamına gelmektedir. Fiyat araştırması yapıldığında sektöründe öncü firmalar ile anlaşmalar sağlanabilmektedir. Hiç anlamadığınız bir iş ise eğer, kesinlikle fiyat araştırmaları yapmak zorundasınız demektir. Isı yalıtımı, su yalıtımı ve ses yalıtımı ile ilgili firmaların fiyat politikalarını önünüze alıp veri olarak değerlendirmek sizlerin daha uygun fiyatlara daha kaliteli işleri belirleyebilecek bir yetkiye sahip olmanızı destekleyecektir. İnsanların, ne yazık ki güvensizlik veren tutumları bu sektörde de yerini aldığı için, fiyat araştırması, birden çok firmadan fiyat teklifi almak, bütçe plânlaması, yalıtım ve mantolamanın getireceği artı avantajlar gibi pek çok unsur fiyat hususunda bilgi sahibi olmak için faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.