25 Şubat 2013 Pazartesi

Hamileler ne yemeli ne yememeli?


Hamileler ne yemeli ne yememeli?

Hamilelik hem bebek hem de anne açısından hayati bir süreç. Peki gebeler ne yemeli, nelerden uzak durmalı? Bayındır Hastanesi Diyetisyeni Tuba Örnek’ten dinledik.

 Hamilelikte ihtiyacı artan demir; et, yumurta, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyvelerde bulunur. Demir emilimini artırmak için bu yiyecekler ile birlikte C vitamininden zengin olan taze sıkılmış portakal suyu ile birlikte tüketmek iyi bir tercih. Özellikle turunçgiller, sebze ve meyveler C vitamininden zengindir. Çay, kahve ise demir emilimini azaltacağından uzak durun.

1- Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler zengin kalsiyum kaynakları.

2- Folik asit kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar. Folik asitin yetersiz alımı ile düşük kilolu bebekler, nöral tüp defektleri ve annede megaloblastik anemi oluşabilir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Anne adaylarının gebe kalmadan 3 ay önce folik asit kullanımına başlaması da yararlı.

3- Gebelik sırasında B 12 vitaminine fazlasıyla ihtiyaç var. B 12 vitamini süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bolca bulunur.

4- Gebelikte bol su tüketimi hem anne hem bebek açısından çok faydalıdır. Anne adayı günde yaklaşık 2-3 litre kadar su içmelidir. Bu yaklaşık olarak 10-12 bardak civarındadır.

5- Omega 3 yağ asitleri anne karnındaki bebeğin beyin oluşumu ve gelişimi, görmeyi sağlayan retina ve sinir sisteminin gelişimi aşamalarında önemli rol oynar. Omega 3 açısından en zengin besin balık. Ceviz ve semizotu da Omega 3 içerir.

6- Gebelikte kabızlık sorunu yaşıyorsanız, posa içeriği yüksek olan (lifli ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi) tam tahıllı besinleri, sebze ve meyveleri tüketmelisiniz. Kefir gibi probiyotik ürünler, bol su, düzenli egzersiz de kabızlık şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltır.

7- Bulantılarınızı azaltmak için; sabah yataktan kalkmadan önce, kraker veya sade kızarmış ekmek gibi nişastalı besinleri tüketin. Yataktan yavaşça kalkmaya çalışın, midenizin boş kalmasını engellemek için gün içinde azar azar ve sık sık yiyin. Yağ içeriği yüksek besinlerden kaçının.

8- Baharatlı, aşırı yağlı, kızartma yemekleri,  salam, sucuk gibi tam pişmemiş baharatlı etleri, gazlı içecekleri tüketmemelisiniz. Aşırı kilo alımı, sigara, alkol, kahve ve çikolata mide yanması şikâyetini artırır.

9- Çay, kahve, asitli içecekler yüksek kafein içeriğinden dolayı önerilmez. Çünkü kafein bebeğin de kanına geçer.

10- Geç saatlerde yemek yemeyin.

KYNK:ZAMAN MERVE TUNÇEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.