6 Mart 2013 Çarşamba

AT ETI NASIL AYIRT EDILIR-NERESINDEN ANLASILIR?

AT ETI NASIL AYIRT EDILIR-NERESINDEN ANLASILIR?

Avrupa'yı ve Türkiye'yi de içine alan at eti skandalına karşı uzmanlar uyarıyor.
Avrupa at eti skandalıyla sarsılırken, Türk insanının yıllardan beri bu etleri yediği ortaya çıktı. 

Sakarya'da önceki hafta bir pidecide at eti çıkmasının yankıları sürerken; Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal'dan şok edici iddialar geldi. 

Takvim'in haberine göre 2011'de 630 kilo at eti yakaladıklarını, ancak yetkililerin hiçbir şey yapmadığını öne süren Kobal, şöyle devam etti: "O kişi hiçbir fatura ibraz edemedi bize. Kesinlikle at etiydi. Veteriner hekimlerle kontrol etmiştik. 33 yıldır kasaplık yapıyorum, hangisi at eti, hangisi değil bunu anlıyorum. Göz göre göre at eti vatandaşlarımıza yedirildi." Kobal, 2 yıldır at eti sattığı belirlenen bir dönercinin de halen faaliyetine devam ettiğini söyledi. At eti ile döner satanların yakalandıktan sonra kasapları suçladığını belirten Kobal, "Suçlanan bir kasaptan alınan et 3-5 kilo. Bu fatura ile belli. Sattığın döner 30 kilo" diye konuştu. 

'1.5 LİRAYA DÖNER OLMAZ' 
Kobal, 1.5-2 liraya köfte ve döner satanlar olduğuna dikkat çekerek, "Bu fiyata satılan dönerin yüzde 100 dana eti olması mümkün değil. Zaten ekmekle maydanoz 1.5 lira tutuyor" dedi. 

NASIL AYIRT EDiLiR 
At etinin rengi çok daha koyu kırmızıdır. Dışarıda 3- 5 saat bırakırsanız rengi siyaha kadar koyulaşır. Yağı sarıdır. Lifler çok daha belirgindir. Kokusu hafif aromatiktir. Tatlımsı bir tadı vardır. 


İngiltere ve İrlanda'da patlak veren, İsveç mobilya devi İkea'nın mağazalarındaki restoranlarda sattığı köftelerde de tespit edildikten sonra giderek yayılan at eti skandalı, Avrupalı tüketicileri tedirgin etmeye devam ediyor. Uzmanlar, Avrupa'nın karmaşık gıda arz zincirinin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini savunuyor.

Bu gibi haberlere rağmen At eti Dünya genelinde çok popüler bir et türüdür.


At eti, atların insan tüketimine uygun hale getirilmiş beden parçalarına verilen addır. Bazı Orta Asya ülkeleri dışında temel bir gıda maddesi olarak kabul edilmemesine karşın Dünya'nın pek çok ülkesinde sevilen bir yiyecek olarak görülür.

Münih'te at kasabı dükkânı

At etinin tüketilmediği belli başlı ülkeler Orta Asya dışındaki İslâm ülkeleri ve İngilizce konuşulan ülkelerdir. At eti İslâm'da mekruh olarak kabul edilmektedir. Bazı Amerikan eyaletlerinde satışı yasaktır. Buna karşılık, Fransa, İtalya, Belçika ve Almanya başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde popüler bir et olup, bu alanda uzmanlaşmış kasaplar ve kasaplık olarak beslenen yük ve çekim atı ırkları bulunmaktadır.
At eti tüketimi özellikle ABD'de büyük tepkiyle karşılaşmaktadır. Fransız mutfağının devamcısı olarak at etine yer veren Quebecliler Kanada'nın diğer bölgeleriyle ve ABD'yle gerilime yol açmaktadırlar. Brigitte Bardot gibi isimler at eti tüketimine karşı kampanyalara öncülük etmişlerdir. Ancak, Japonya gibi geleneksel mutfağında at eti kullanmayan bazı ülkelerde de sevilen bir et konumuna gelmiştir.Kynk:wikipedia.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.