6 Haziran 2013 Perşembe

Çocuklarda tırnak yeme problemi nasıl giderilir?

Çocuklarda tırnak yeme problemi nasıl giderilir?
Çocuk neden tırnak yer? Hangi çocuklarda tırnak yeme daha sık görülür? Anne baba nasıl yaklaşmalı? Çocuk Psikiyatristi Uzman Dr. Tuğba Kosova Camcıoğlu anlatıyor.. 
Çocuklarda tırnak yeme, anne baba tarafından alınan önlemlere ve yapılan uyarılara rağmen genellikle devam eden bir problemdir.

Çocukların tırnak yemesinin birden çok farklı nedeni olabiliyor ve bu nedenlerden bazıları ciddi sorunlardan kaynaklanmakla birlikte bir kısmının da önemsiz olduğunu söylemek gerek.

Tırnak yiyen çocukların bu davranışlarından vazgeçmelerini sağlamak genellikle mümkün olmasa da uzmanlar, tırnak yemeyi durdurmak için alınabilecek bazı önlemlerin olduğunu belirtiyor.

Çocuklar neden tırnak yer?

Eğer çocuğunuz tırnaklarını yiyorsa, onun herhangi bir şey hakkında kaygılandığından endişe duyuyor olabilirsiniz. Tırnak yeme, genellikle kaygı duygusu ile ilişkilendirilen bir alışkanlık. Ama bütün tırnak yeme alışkanlıkları sadece kaygı ile açıklanamaz. Çocuğunuz belki de başka nedenlerle tırnaklarını yiyor olabilir.

Çocukların tırnak yeme nedenleri

Çocuklarda görülen tırnak yeme alışkanlığının en yaygın nedenleri şunlardır:

- Merak duygusu
- Can sıkıntısı
- Stresle başa çıkma yöntemi
- Zaman geçirmek için

Sadece alışkanlık

Kaygı ile bağlantılı alışkanlıkların (saç koparma, parmak emme, burun karıştırma gibi) içinde, tırnak yeme en yaygın olanı.

Neredeyse bütün çocuklar, bir dönem tırnak yiyebilir. Çocukluğunda tırnak yemeye başlayan pek çok kişi, eğer önlem alınmazsa bu alışkanlıklarını hayatlarının sonuna kadar sürdürebilirler.

Çocuklarda tırnak yeme nasıl önlenir?

Çocukların tırnak yemelerini önlemek zor olsa da alınabilecek bazı önlemler var.

Ellerini meşgul edin

Eğer çocuğunuzun ne zamanlar tırnak yediğinin farkındaysanız (televizyon seyrederken ya da arabada yolculuk ederken gibi), bu zamanlarda ellerini meşgul edecek oyuncaklar verin. Mesela, el kuklası, sıkılabilir küçük bir top ya da elle eğilip bükülebilir bir oyuncak. Ayrıca, tırnaklarını da kısa kesin. Böylece ısıracak bir şey bulamaz.

Bekleyin

Bekleyin ve kendiliğinden bırakacağını ümit edin. Ellerini meşgul etmenin dışında, bu alışkanlığını görmezden gelin. Büyük ihtimalle çocuğunuz ne yaptığının farkında değil. Onu uyararak ya da cezalandırarak, dikkatini bu alışkanlık üzerinde yoğunlaştırmayın. Bu alışkanlığın kötü ve iğrenç olduğunu da açıklamak bir çözüm değil. İlkokul dönemindeki çocuklar için, tırnaklara “acı oje” sürmek, onların bu alışkanlıktan vaz geçmelerine yardımcı olabilir ama okul öncesinde işe yaramaz. Okul öncesi dönemde, sadece ellerini meşgul edip, dikkatlerini başka yöne çekmeye çalışın ve bu alışkanlıktan bir zaman sonra vaz geçeceklerini ümit edin.

Uzmana danışın

Eğer çocuğunuz tırnaklarını kanatacak derecede yiyorsa ya da tırnak yeme ile birlikte saç, kaş koparma gibi alışkanlıkları da varsa, yaşıtlarına göre daha fazla stres ve kaygı içinde olabilir. Bu durumda bir pedagog ya da psikoloğa danışmanızda yarar var.

Okul öncesi dönemdeki çocukların birçoğu, genellikle parmak emme ya da tırnak yeme gibi alışkanlıklar edinip, bir süre sonra kendiliklerinden vaz geçiyorlar. Bu nedenle, çocuğunuzu dikkatlice gözlemleyin ve bir süre bu alışkanlığı görmezden gelin. Büyük ihtimalle, sizin aktif müdahalenize gerek kalmadan bırakacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.