12 Temmuz 2014 Cumartesi

RAMAZANDA SUSUZLUGU GIDERMENIN YOLLARI?

RAMAZANDA SUSUZLUĞU GiDERMENiN YOLLARI?

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, Ramazan'da sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan, içeriğindeki sıvı miktarlarıyla öne çıkan ve bu sıcak günlerde serinlik sağlayan 7 besini anlattı.



Aşırı sıcaklar nedeniyle sıvı kaybının arttığı bugünlerde oruç tutanları en çok zorlayan nokta susuz kalmak. Sıvı tüketememek metabolizmanın işleyişini değiştiriyor. Bu yüzden sıvı ihtiyacının iftar ve sahur arasında mutlaka yerine konulması gerekiyor. Her gün iki öğün arasında 2 litre su tüketmek şart.

1.SALATALIK YÜZDE 90 SU İÇERİYOR
Salatalığın yüzde 90 oranında su içerdiğini biliyor muydunuz? İster çoban salatada yer verin ister kütür kütür soyup yiyin. İçeriğindeki bileşim ile serinletici etkisi de bulunan salatalık aynı zamanda uzun açlık dönemiyle birlikte yavaşlamaya müsait hale gelen bağırsakların da düzgün bir şekilde çalışmasına destek sağlıyor. Sindirime yardımcı olarak ekşime, yanma, kramp gibi mide problemlerinin üstesinden gelinmesine de katkıda bulunuyor. 
2.CACIK VE NANE: MUHTEŞEM İKİLİ
Yaz sofralarının o vazgeçilmez lezzeti cacık, Ramazan'da oruç tutanlar için de serinletici ve sıvı ihtiyacını giderici özelliği ile öne çıkıyor. Salatalığa sulandırılmış yoğurt ekleyerek hatta birkaç da taze nane yaprağı ilave ederek hem tok tutan hem de su ihtiyacınıza katkı sağlayan muhteşem bir besin elde edebilirsiniz. İçeriğindeki taze nane özellikle yemeğin ardından tercih edilirse şişkinliği önlüyor ve serintetici etkisi ile sıcak yaz günlerinde rahatlamanızı sağlıyor. 
3.DOMATES STRES ATTIRIYOR
İçeriğinde %80-90 arasında su barındıran domates, likopen içeriği ile birlikte yüksek bir antioksidan özelliğe sahip. Serin tutması ve sıvı ihtiyacını karşılar özellikte olmasının yanısıra tüm sene boyunca vücutta birikmiş olan stres faktörlerini, vücudun arınmada olduğu bu dönemde atmaya da yardımcı oluyor. Pişirilerek tüketilebildiği gibi domatesin suyundan da faydalanlabilir. 1 bardak domates suyunda 20 mg likopen bulunuyor ve günlük alınması gereken miktarın yüzde 50'sini karşılıyor. 
4.KAVUN KARPUZA DİKKAT
Yaz meyveleri deyince ilk akla gelen karpuz ve kavun oluyor şüphesiz. Yazın en çok tercih edilen meyveler olarak da karpuz-kavun ikilisi öne çıkıyor. Su oranı her ne kadar yüksek olsa da kan şekeri seviyelerini ani olarak yükseltebileceğinden dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Günlük olarak iftar ve sahur sofralarında 2 porsiyonu geçmemek faydalı. 
5.KOMPOSTO VE HOŞAF
Sıcak yaz günlerinin serinleten lezzeti komposto ve hoşaf. Ama siz siz olun, hazırlarken içine sakın şeker katmayın. Bırakın kendi şekerinde bulsun kıvamını. Kuru ve taze meyvelerin içeriğindeki şekerden yararlanarak ek şeker ilave etmeden hazırlanan komposto ve hoşaf soğuk olarak tüketildiğinde hem sıvı ihtiyacını karşılıyor hem de mineral ve vitamin içeriği ile birlikte bu dönemde karşılaşılabilecek yorgunluk, halsizlik gibi durumların önüne geçmenize fayda sağlıyor. 
6.KEFİRE KAYITSIZ KALMAYIN
Keşfi yüzyıllar öncesine dayanan ve birçok faydası bulunan kefir, Ramazan'da da uzun geçecek açlık dönemlerinde fayda sağlıyor. İçeriğindeki protein değerleri ile hem tok kalmayı sağlayan hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek olan kefirin başka faydaları da var. Bileşimindeki bakteriler sayesinde hazımsızlık, mide yanması, ekşime gibi yan etkilerin üstesinden gelinmesine katkı sağlıyor. Buz ilavesiyle birlikte de tüketilebilen kefire sofralarda yer verilmesi önemli. 
7.SOĞUK ÇORBAYA NE DERSİNİZ?
Sıcak yaz günlerinde uzun saatlerin ardından iftarınızı soğuk, serinletici ama bir o kadar tok tutucu ve besleyici nitelikte olan soğuk çorba ile açmaya ne dersiniz? Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, arpa, nohut gibi besinlerin susuyla sulandırılan yoğurtla birlikte hazırlanan soğuk çorbaya mutlaka sofralarınızda yer vermenizi tavsiye ediyor. Diyetisyen Torluoğlu "Ferahlamaya yardımcı olacağı gibi lif içeriği ile birlikte bağırsakların çalışmasına ve tok kalmanıza da destek olacaktır" diyor.
Kaynak:sabahgazetesi.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.