4 Ocak 2015 Pazar

DOGRU KOMBI NASIL KULLANILIR?

DOĞRU KULLANIM İLE YÜKSEK TASARRUF


Kombi gibi güvenlik ve yakıt tüketimi açısından gelişmiş bir elektroniğe sahip cihaz kullanımı, özellikle termostat kullanımı ile son derece ekonomik bir ısıtma sağlamak için uygundur. Kombilerin montajı ve kullanımı kolay, bakımı kolay, işletimi güvenlidir. Doğalgazlı kombiler aynı zamanda montaj yeri açısından da fazla seçenek sunar. Peki kombi kullanırken nelere dikkat etmeniz gerekir? Kombilerde su seviyesi kontrolü, yakıt tasarrufu yapmak için kombinin kullanılma biçimi..

Yoğuşmalı Kombileri, Konvensiyonel-hermatik kombiler yerine tercih edilerek hem doğaya hem cebinize katkı sağlamış olursunuz. Yoğuşmalı kombiler, buharı yoğuşturan teknoloji sayesinde ısı bacadan geri kazanıldığı için verim değeri diğer kombilere göre daha yüksektir.

Isıtılan alanın sıcaklığını kontrol eden ve istenilen sıcaklıkta kalmasını otomatik olarak ayarlayan oda termostatı ve ya radyatörler üzerinde bulunan termostatik vanalar kullanılmalı. Bu sayede ideal ortam sıcaklığını sağladığınızda otomatik olarak ateşleme duracak ve yakıt tasarrufu sağlanmış olacaktır.

Her yıl kış aylarına girerken periyodik olarak radyatör temizliği ve kombi bakımını yaptırmak gereklidir. Daha güvenli ve daha kaliteli ısınma için özellikle periyodik bakımlar mutlaka yetkili servislere yaptırılmalıdır.

Isıtılacak alanın, yapının doğru bir şekilde ısı yalıtımının sağlanmış olması önemlidir. Bu sayede içerideki sıcak havanın dışarıya kaçması engellenmiş olur. Kışın yakıt tasarrufu sağlayan yalıtım, yazın ise ortamın daha serin olmasına yardımcı olur.

Mümkünse ısıcam kullanılmalı, çift cam gibi ısı yalıtımına katkı sağlayan pencere sistemleri ile bütünlük sağlanmalı

Radyatörlerin önleri ve üstleri kapatılmamalı, açık tutulmalı, alanın dekorasyonu radyatörler göz önüne alınarak doğru şekilde yapılmalı ki ortamda ki sıcak hava akışı ve dağılımı engellenmemiş olsun.

Odaların sık sık havalandırılarak içeriye taze O2 (oksijen) girmesi sağlanmalı. Bu sayede oluşabilecek bağ ağrısı şikayetleri de azaltılabilir.

Yapılan en büyük hata, sadece evde olunan vakitlerde kombiyi yakmak ya da sıcaklık ayarını yapmak için kombiyi açıp kapatmaktır. Kış başladığında, kombinizi çalıştırma ihtiyacı hissettiğiniz tarihten itibaren mevsim sonuna kadar düşük sıcaklıkta sürekli açık kalması önerilir. Böylece cihazın daha fazla gaz harcayarak ateşleme yapmasını engellemiş ve daha az gaz ile daha uzun süre kullanım sağlamış olursunuz.

Kombinizin yıllık bakımlarını mutlaka yetkili servislere yaptırarak cihazınızın kullanım ömrünü uzatarak yakıt tasarrufu sağlarsınız.

Kombi kullanıcılarının daha ekonomik kullanumı için tavsiyeler;

1- Kışın insanlar bol ve kalın giysilerle, vücut ısısının dışarıya atılmasını önlerler. Normal bir insan, 2,5 m2 bir deri alanına sahiptir. Hareket halinde kışın 100 kcal/h dışarıya enerji atar. Bol giysilerde vücutla dış hava arasında husule gelen hava boşluğu çok iyi bir izolasyon tabakası teşkil eder.
2- Ülkemizde hemen hemen bütün kazan daireleri bodrum katlarının en kötü bölümlerinde tesis edilmiştir. Bu hacimlerde kazanlar yanma için gerekli taze havayı alamaz. Yanma eksik olur, verim düşer, yanmamış gazlar çoğalır. Aynı şekilde bu gazlar dar, küçük ve kirli bacalarda boğulur. Şehir hava kirliliğine esas teşkil eden olaylardan biri budur.
3- Evlerimizde; kazanları düşük sıcaklıkta gece-gündüz yakmak, gündüzleri yakıp, gece söndürmekten daha ekonomiktir. Kış günleri; sıcak suyu haftanın yedi günü 42°C'da devamlı vermek haftada 3 gün vermekten daha ucuza mal olabilir.
4- Antre,koridor,merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan kiler ve odalardaki radyatörleri söküp attığımız takdirde konforumuzdan hiçbir şey kaybetmeyiz.
6- Kışın soğuk günlerde evin iç sıcaklığı en çok 20°C konfor sıcaklığına ayarlanmalıdır.
7- Giyiminize dikkat ediniz. Özellikle yaşlı ve çocukların giysilerini uygun seçiniz.
8- Odalarda; masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.
9- Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri pancur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız.
10- Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 15°C ila 18°C'ye düşürünüz.
11- Güneş alan camlarınızı her gün temizleyiniz. Güneşin pasif ısıtmasını sağlayınız. Bu cam önlerinde yeşil bitki üretiniz.
12- Gece, gündüz ısınan evleri %50-%55 rutubetlendiriniz. 18°C ısınan bir odanın rutubetlendirilmesi halinde hissedeceğiniz efektif konfor sıcaklığı 20°C üstünde olacaktır. Çünkü, nemli hava sıcaklığı daha iyi tuttuğundan, buharlaşma azalacak vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.
13- Çok soğuk günlerde özellikle yaşlı ve çocukları bal, şeker ve vitaminle takviye ediniz. İnsanlar bu takviye ile bulundukları sıcaklıktan 2°C fazla konfor hissedebilirler.
14- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız.
15- Radyatör arkalarını tecrid ediniz.
16- Sıcak su olmayan günler banyo radyatörünü kısınız.
17- Perdelerinizin radyatör önünü kapatmamasına dikkat ediniz.
18- Kullanmadığınız oda, kiler antre ve merdiven radyatörlerini kapatınız.

Tags:kombi , buderus , doğalgaz , doğal gaz , hermetik kombi , ısıtma , yoğuşmalı kombi , yakıt tasarrufu yapma , tasarruf , doğalgaz tasarrufu , ısınma , yakıt tasarrufu , tamir , kombi kullanma , kombi sorunları , bacalı kombi , su seviyesi , servis , yakıt , kombi montajı , ev , baca temizliği 

2 yorum:

  1. mutlaka oda termostadı taktırın. zira suyun sıcaklığına göre ayarlanan kombiler. en son gelen suyun sıcaklığına göre açılıp kapanacağından odanın ısısına bakmadan yakıt harcarlar. Ayarlamak ta bir o kadar zordur. yaşadığınız odaya bir petek fazla taktırın ki hızlı ısınsın ve oda termostadınız erken durdursun. diğer odalarda fazla kalmayacağınız için veya sadece uyuyacağınız için bu da ayrıca tasarruf getirecektir. Petekleri özellikle soğuğun geleceği yerlere taktırın.

    YanıtlaSil
  2. Kombiler evde olmadığımızda en düşük ayarındada açık kalsa hem elektrik hemde gazdan yiyor melesef.Önerim kullanmadığınız odaların peteklerini kapatın.Gece yatarken 5-6 derece daha düşük ayarda yakın çünkü insanoğlu uyurken sıcaklık yüksekse rahat edemez.evde kimse olmayacaksa sabah,kalkar kalmaz kombiyi kapatın gece sıcaklığı evden çıkana kadar sizi üşütmez.sabah 10 dakika odayı havalandırın.

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.