24 Kasım 2015 Salı

EVDE KUSBURNU CAYI YAPIMI?

Kuşburnu şerbeti, kuşburnu çayı nasıl hazırlanır tarifi:

Pazarlarda taze kuşburnu satılıyor bugünlerde. Rengi sarı turuncu olanlardan ziyade, daha koyu renkli, kırmızıya bakan kuşburnu alarak başlayalım işe. Dağlık tepelik bir yere giderseniz ve canınızı yakacak derecede acıtan dikenlerine katlanabilirseniz kendiniz de toplayabilirsiniz.

Kuşburnunun çürük veya kurtlu olanlarını ayıklayın. Renginden kokusundan bunlar kendini zaten belli eder. Yıkayıp süzün. Sap ve uç kısımlarını bıçakla kesip atın. Çekirdeklerinin etrafındaki ince tüyleri elinize batar, aklınızda olsun. Biraz suyla kuşburnunu yumuşayana kadar haşlayın. Bir gece haşlama suyunda bekletin. Ertesi gün kevgirden geçirin, kevgirde kalan posayı biraz suyla kaynatıp tekrar kevgirden geçirin. Elde ettiğiniz kuşburnu suyunu bir kez de tülbentten geçirin. Daha sonra birkaç taşım kaynatın. Üstüne biriken köpgü kevgirle sık sık alıp atın. Dilerseniz tatlandırarak tekrar kaynatın. Sıcak sıcak kavanozlara koyun, kapağını kapatın. Kavanozu ters çevirerek soğumasını bekleyin. Daha sonra serin bir yerde kullanacağınız zamana kadar saklayın. İsterseniz yaptığınız gün, soğuttuktan sonra için.
Bir böreğin yanında içilince tadına doyum olmuyor. Doğu’da bu şerbet ile kuru yufka ıslatılıyor, tatlı olarak yeniyor.
Kevgirden ve tülbentten geçmiş kuşburnu püresini az su ile kaynatıp en son şekerini ilave ederek kuşburnu marmeladı da hazırlayabilirsiniz.

Kuşburnu çayı; yapmak için taze veya kurutulmuş bir avuç kuşburnunu yıkayıp süzün. 4-5 su bardağı temiz su ile ateşe koyun. Kısık ateşte, meyve özünü suya verinceye kadar üstü kapalı olarak kaynatın. Üstüne biriken köpük veya kefi alıp atın, tüyleri burada birikmiş olur.  Kuşburnu çayının rengi pembe olmaz, poşette satılan boyalı çaylara bakmayın. Kaynattıkça koyu portakal rengini alır. ince tel süzgeçten süzerek sıcık sıcak için.


Kuşburnunun faydaları nelerdir?

Genel sağlığa yararları: C vitamini zengini olduğundan, vücudun direncini arttırır ve hastalıklara karşı korunmayı sağlar. İltihapların, enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Kanın zararlı etkenlerden temizlenmesini, dolaşımın hızlanmasını sağlar. Eklemlerdeki romatizmal ağrıları giderir, bazı kanser türlerinden korunmayı sağlar. Ayrıca cilt yenilenmesinde, cildin canlılık kazanmasında etkili olur. Şeker hastalarının kuşburnunu düzenli tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

İltihaplara karşı faydası: Çay olarak sıkça tüketilen kuşburnu, vücuttaki ödemin atılmasını, iltihapların daha hızlı iyileşmesini sağlar. İçeriğindeki etken maddeler enfeksiyonları daha kolay iyileştirir.

Romatoid artrit ağrılarına iyi gelir: Düzenli olarak kuşburnu tüketmek, % 20-25 oranında hareketliliği etkiler. Bu nedenle romatizmal ağrıları azaltır, kişinin ruh halini düzeltir. Özellikle eklem iltihaplarını, kalçadaki ağrıları azaltır.

Solunum yolu sorunlarına iyi gelir: İçeriğindeki C vitamini solunum yolu hastalıklarının oluşma riskini azaltır, iyileşmeye yardımcı olur. Bu etkisi bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Çocukların astım, kronik öksürük, bronşit, nefes darlığı gibi sorunlarında güvenle kullanılabilir.

Kolesterol dengesini sağlar: Kalp ve damar hastalıklarının başlıca nedeni olan kolesterol yüksekliğinde kuşburnu düzenli olarak kullanılırsa, kolesterolün dengelenmesi sağlanır. Bunu çay olarak ya da reçel yaparak tüketebilirsiniz.

Kuşburnunun inanılmaz faydaları;

Kanserle mücadelede yararlıdır: Güçlü bir antioksidan olduğundan, vücutta kansere neden olabilen serbest radikallerin en önemli savaşçılarındandır. Düzenli olarak kuşburnu tüketilirse, vücuttaki etkisi kolaylıkla görülebilir.

Şeker hastalığı riskini azaltır: Kandaki şeker oranını dengeleyici etki yaptığından, hem şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır hem de şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerini düşürür. İçinde şeker kullanılmadan, şeker hastalığı için kuşburnu kullanılabilir.

Böbrek hastalıklarında yararlıdır: İçeriğinde böbreklerin sağlığı açısından yararlı asitler ve petkin bulunur. Bu nedenle böbrek hastalıklarının iyileştirilmesinde, hastaların rahatlatılmasında, kabızlığın önlenmesinde etkili olur.

Cilt sağlığı açısından yararlıdır: Bu bitki kozmetik alanındaki ürünlerde kullanılmaktadır. Ciltteki yara izlerinin, aknelerin tedavisinde yaralıdır. Ciltteki hücreleri yenileyici etki yapar. Cildi daha elastik ve diri bir görünüme kavuşturur. Arzu ederseniz kuşburnu ile üretilen cilt bakım ürünlerini kullanabilir ya da kuşburnu tüketerek cilt sağlığınızı korursunuz.

C vitamini açısından zengindir: Bu nedenle kemik sağlığı için önerilir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda sağlam bir iskelet yapısının oluşmasına katkı yapar. Kalojen üretimini sağlayarak yararlı olur.

Kan hücrelerinin artmasını sağlar: Oksijen taşıyan kan hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlar, vücudun demir ihtiyacını karşılar. Bu nedenle kansızlığın önlenmesinde yararlı olur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.