24 Kasım 2015 Salı

EVDE SAGLIKLI OYUN HAMURU NASIL YAPILIR?

EVDE SAGLIKLI OYUN HAMURU NASIL YAPILIR?

Oyun hamurlarını piyasadan almak yerine evde kendim yaparım diyenler için  hamur tarifi vererek evde çocuklarınıza yapmanızı sağlayabiliriz.
EVİNİZDE OYUN HAMURU YAPMAK İÇİN AŞAGIDAKİ MALZEMELER GEREKLİDİR





EN KOLAY TUZ SERAMİĞİ NASIL HAZIRLANIR?
Malzemeler:

  • 2 Ölçü un,
  • 1 Ölçü tuz,
  • 1-2 Damla sıvı yağ,
  • Zehirsiz toz boya,
  • Geniş bir kap,
  • Aldığı kadar su…


Yapılışı:
Geniş bir kapta bütün malzemeler birbirine karıştırılır ve azar azar su ilave edilerek yoğrulur.Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.Hamurun ele yapışmaması lazım.Hamur yumuşak olursa ele yapışır.O zaman biraz un ilavesiyle toparlanır.Eğer sert olursa biraz su ilavesiyle yumuşatılır.Renksiz de hazırlanabilir.Çocukların sayısına göre ölçü arttırılabilir.Her Çocuğa en az büyük bir elma büyüklüğünde verilmelidir…

Elinizde kalan hamuru atmayarak streç filme sararak saklayabilirsiniz.

Çocukların küçük ve büyük kas gelişimine katkıda bulunan oyun hamurları, hem gelişimlerine katkıda buluyor,  hem de hoş vakit geçirmelerini sağlıyor. Çocuklar genelde oyun hamuru ile oynamaktan onlara şekil vermekten çok hoşlanırlar.

 Çocuğun yeteneklerini hamurlarla veya yemek yapmasına izin vererek geliştirmeniz mümkündür. Hamurla oynama çocukta hayal gücünü kullanmanın yanı sıra üç boyutlu figürler yaparak mekân bilincini de geliştirir. Onun ortaya çıkardığı eserleri saklamanız onda başarı hissi uyandırır, kendine güven duymasını sağlar.

Değişik malzemelerle oynaması çocukta her malzemenin kendine has bir yapısı olduğu, materyallerin form değiştirebildiği bilincini oluşturur. Ayrıca yaş ilerledikçe yapmak istediği şey için en uygun malzemeyi seçme yetisi sağlar. 18 aylıktan itibaren yaptırabileceğiniz bu faaliyet ileri yaşlara kadar devam edebilir.

Oyun hamurları ve 3 yaş
3 yaşına kadar hamurla şekiller yapmayacaktır. Hamuru ellemek, mıncıklamak, yuvarlamak ve kesmek onun için yeterli ve zevkli olacaktır. Bu dönemde ona şekilli kurabiye kalıpları veya yüzeyi desenli objeler verebilirsiniz. Bunlarla hamura bastırarak şekillerin oluşması ona keyif verecektir. Ancak bu şekilleri sizin yapmanızı isteyebilir. Hamurun tek renk olması onun için fark etmez.

3-4 yaş arası hamurdan toplar, sosis gibi şekiller yapar, bunları birleştirir, bozar. Hamurların çeşitli renklerde olması onun geliştiriciliğini arttıracaktır. Bu dönemde kendisine yeni malzemeler verebilirsiniz. Oyuncakçılarda satılan hamura çeşitli şekiller veren aletler ilgisini çekecektir. Artık kalıplarla kendisi şekiller yapacaktır. Yaptıklarını saklamak isteyecektir. Odasında bir raf ayırarak onu desteklemek çocuğunuzu memnun edecektir.

Oyun hamurları ve 5 yaş
4-5 yaş arası hamurdan kendisi şekiller, insan figürleri yapabilir. Figürlerini ayrıntılandırır. Renkli hamurları karıştırıp kendince yeni kombinasyonlar bulmak ona cazip gelebilir. Yaptığı eserleri evin çeşitli yerlerinde sergilemeniz onu cesaretlendirecektir. Kil hamuru veya kâğıt hamuru gibi değişik malzemeler vererek onun gelişmesini destekleyebilirsiniz.

5-6 yaş arası birkaç figürü bir anda yapabilir. Biraz yardımla kolyeler, bilezikler yapabilir. Bunları takmaktan veya hediye etmekten keyif alacaktır.

Ucuz oyun hamurlarına dikkat!
Çocukların gelişimlerine katkıda bulunarak onların hem öğrenip hem de eğlenmelerini istemek anne ve babaların en büyük mutluluğudur. Çocuklara bu konuda yardımcı olmak istiyorsanız eğer kullandıkları araç ve gereçlere de son derece önem verilmelidir. Uzmanlar, piyasa da satılan ucuz fiyatlardaki ve TSE damgası bulunmayan hamurlardan alınmamasını öneriyor.

Diğer kırtasiye ürünlerinde olduğu gibi oyun hamurlarında da bulunan ucuz olması nedeniyle kanserojen etki yaptığı bilinen bir çeşit kumaş boyası olan azor boya maddelerinin kullanıldığını belirtilmektedir. Oyun hamuru alırken belirli markaların içinde değişik kimyevi maddelerin olmadığı, çocukların gelişim süreçlerine uygun hamurların tercih edilmesine dikkat çekmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.