24 Kasım 2015 Salı

EVDE TEKIRDAG KOFTESI NASIL YAPILIR?

EVDE TEKIRDAG KOFTESI NASIL YAPILIR-TARIFI?


Tekirdağ Köftesi

Bu köftenin bir adı tat köftesi, diğer bir adı ise Hacıköylü köftesidir. Aslen Hayrabolu Alacaoğlu köyünden Tekirdağ'a gelen ve kebapçı Hüseyin Ağa tarafından piyasaya tanıtılmıştır. Hüseyin Ağadan köfteciliği öğrenen Hacıköylü Hüseyin ve çocukları hem yoğurtçuluk hem de köftecilik yaparak bu iki ürünü de tanıtmışlar ve Hacıköylü köftesi zamanla Tekirdağ Köftesi adını almıştır. Tekirdağ köftesinin ünü Türkiye çapında yayılmış olup, halen T.S.E. damgası alınarak ve vurularak hazır şekilde vakumlanıp paketler halinde satılmaktadır.

Malzemeler:

1 kg orta yağlı Parça et (sığır daha yumuşak dana eti ise sıkı ve sert gelir.)
75 gr bayat ekmek
1 baş (ufak) soğan
Ufak bir diş sarmısak
Bu karışım hep beraber makinada çekilir.

Sonra içine baharat olarak


  • 1/2 çorba kaşığı kimyon
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 1/2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1/2 çorba kaşığı pul kırmızı biber
  • 1/2 çorba kaşığı karbonat

Evvelce çektiğimiz kıyma içine konur ve yoğrulur. 
Yeniden çekilir. 
Normal kapta bir gece bekletilir.

 Yapılışı:

Kömür (mangal) ufak parçalar halinde kırılır, kömür ızgarası içine yayılır. Izgara üstü kuyruk yağı ile yağlanır ve ızgara oluğuna eritilmiş kuyruk yağı konur.

Köfteler yapışmasın diye ızgara silinir. 15 gr.lık yuvarlak köfteler, maşa ile ızgara yağlığındaki yağa bulanıp, ızgarada pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.