27 Kasım 2015 Cuma

GUCLU BIR BEYIN ICIN?

GUCLU BIR BEYINE NASIL KAVUSURUM-PUF NOKTALARI NELERDIR-HAFIZA NASIL GUCLENDIRILIR?
1-) Duyu organlarınızı harekete geçirin! İşe veya alışverişe giderken, tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duyularınızı harekete geçirin. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın. Bu şekilde çok ender yaptığınız bağlantıları canlandırır, beyninizin kapasitesini artırırsınız. Duyu organlarınızın ne kadar fazlasını kullanırsanız, hafızanız o kadar canlı kalır.
 2-) Zihninizi uyarın
Elinize bir gazete ve bir fosforlu kalem alın. Sırasıyla paragrafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üzerini çizin. Mesela, çift 'k' ve 'm' harflerinin üzerini işaretleyin. Böylelikle konsantrasyonunuzun ne kadar uyarıldığını hemen hissedeceksiniz. Bu alıştırma, zihnin canlanmasını da artıracaktır.
3-) Zihninizi sorgulayın
"Dün akşam şu saatte ne yaptım, dün akşam yemeğinde ne yedim, önceki gün neredeydim, iki saat önce ne yaptım?" gibi, genellikle polisiye romanlarında sorulan soruları kendinize yöneltin. Ve tabii cevaplayın. Bu alıştırma sonucunda yaptıklarınıza karşı dikkatinizi geliştirebilirsiniz.
4-) Beynin her iki tarafını da kullanmaya gayret edin
Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda, önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Böyle çaprazlama hareketlerle beyninizin her iki tarafını kullanmış olursunuz.
5-) Stresten kurtulmaya bakın
Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu çizim hareketleri, yorgun zihninizi hemen canlandırır. Aynı zamanda beyni bloke eden stresi etkili biçimde yok eder.
6-) Harfleri tamamlayın
Bu alıştırmayı daha çok sokakta yapmak durumundasınız. Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına bakın ve plakadaki harflerden kelimeler, hatta cümleler türetmeye çalışın. Böylece hem kelime hazinenizi geliştirir hem de beyninizi canlandırırsınız.
7-) Hafıza-resim ilişkisi...
Bu alıştırmayla alışveriş listelerini çok kolay ezberleyebilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bunun için kalem kâğıt alın ve kâğıdın üzerine mum, kaktüs, yonca gibi semboller çizin. Her resim bir sayıyı sembolize ediyor. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin. Bu alıştırmayla, zihninizde listeler oluşturmayı kolay başarırsınız.
8-) Olumlu kelimelerle kendinizi kurun
Özellikle stresli anlarınızda olumlu kelimelerden destek almaya bakın. Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi yok edersiniz. Mesela, "Benim için gerekli olan her şeyi biliyorum ve çok sakinim" cümlesini tekrarlayabilirsiniz.
Tekrar etmek öğrenmeyi kolaylaştırır
Zeka ile beyin yapısı arasında bir ilişki var mı?
Belli bir noktaya kadar var. Örneğin; hayvanlara baktığınızda maymunlarla insan beyninin ağırlığı yakın olduğu halde, yapısı çok farklı. İnsanlarda daha fazla fonksiyon elde edebilmek için ilk olarak beyin kendi içinde ikiye bölünerek yüzey alanını artırmış. Ayrıca, kıvrımların sayısı da insanlarda çok daha fazla... Yani; bu yapı beynin fonksiyonunu artırarak, insanların daha zeki yaratıklar olmasını sağlıyor. Köpeklere ve kedilere baktığınızda, koku ile ilgili olan bölge onlarda insanlara göre çok daha büyük.
Hafızayı güçlendirmek mümkün mü?
Hafıza beynin en karmaşık fonksiyonlarından biridir. Beyinde birçok değişik bölgenin birlikte çalışması sonucu ortaya çıkan bir kavramdır. Örneğin; hafıza için en önemli bölgelerden biri 'hipokampus' denilen, beynin merkezine yakın, her iki tarafta bulunan ve hafızanın oluşmasında ilk durak noktasıdır. Bu bölge aynı zamanda insan duyguları ile de yakından ilgilidir. Bu yüzden, hoşumuza giden konular hafızamıza daha kolay kaydedilir. Konuyu sevdirmek, sevmek ve eğlenceli hale getirmek, bu bölgeyi aktif hale getirdiğinden, öğrenmek kolaylaşır. Fakat iş bu noktada bitmiyor.
Öğrenmenin ve hafızanın devamlı hale gelebilmesi için bilginin bu bölgeden beynin başka bölgelerine taşınması gerekiyor. İşte bu, tekrarlar sayesinde gerçekleşiyor. Ne kadar tekrarlanırsa, öğrenme o kadar kolaylaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.