3 Ekim 2012 Çarşamba
COCUGUM ODEVINI YAPMAK ISTEMIYOR-NE YAPACAM?
Ödev yapmak istemiyor mu ?
Çocuklar okula başladıkları andan itibaren ödev yapma konusunda sık sık sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Çocukların okula başladıkları andan itibaren ödev yapmak istememeleri veya bunu sadece zorunlu bir iş olarak görmeleri sık rastlanan bir durum. İşte bu sorunun çözümüne dair öneriler...
Çocuklar, ödev yapmanın önemi izah edilmediği, ders çalışmaları için uygun ortam yaratılmadığı durumlarda ödevlerinden kaçabiliyor. Reem Nöroloji Merkezi'nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu sorunun çözümü için anne-babalara önerilerde bulunuyor:
Çocukların ödev yapma koşulları, kendi bireysel tercihleri doğrultusunda düzenlenmeli. Odada televizyon gibi dikkatlerini dağıtacak eşya ya da cihazlar bulundurulmamalı. Oda ısısı ortalama 23 derece olmalı.
ÖNEMİNİ ANLATIN
Çocuğa ödev yapması gerektiğinin neden önemli olduğu açıklanmalı. Bu bilince sahip olmadan ödev yapmaya yönlendirilen çocuklar, sadece zorunluluktan dolayı ve özenmeden ödevlerini aceleyle bitirmeye odaklanırlar. "Ben bunları zaten biliyorum, ödeve ne gerek var ki?" diye yakınabilirler.
Ödev yaparken belli aralıklarla mola vermek ve çocuğu ödüllendirmek, motivasyon açısından faydalı olacaktır. Okuldan geldikten sonra dinlenmesi için de ona belli bir süre tanınması gerekiyor.
KALEMİ KAĞIDI KENDİ ELİNİZE ASLA ALMAYIN
Ebeveynler, ödevlere yardım konusunda asla abartıya kaçmamalı. Ödevlerin büyükler tarafından yapılması, çocukları rahatlığa ve tembelliğe sürükleyebilir. Bazen de çocuklar ödev yapımı esnasında anne ya da babalarından birini mutlaka yanında isteyebilir. Onlara ödevlerini bağımsız olarak kendilerinin yapması gerektiğini izah etmeli, ölçülü bir şekilde müdahale edip yol göstermelisiniz. Veliler asla kağıdı kalemi kendi ellerine almamalı.
ÖĞRETMENİYLE İŞBİRLİĞİ YAPIN
İyi bir ev ortamı ve aile ilgisi, ödev yapmada ve akademik başarıyı artırmada önemli rol oynar. Çocuk anne-baba tarafından takdir edilmeli, çocuğa her zaman desteklendiği hissi verilmeli. Ödev yapma sürecinde ebeveynler, çocuğun direnci ile karşılaşırlarsa çocuğu ödev yapmaya motive etmek için olumlu bir dil ve ılımlı bir tutum sergilemeli. Öğretmeniyle işbirliği içinde olunmalı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.