20 Kasım 2012 Salı

SAGLIKLI CAY ASLINDA NASIL DEMLENMELI?


Çay demlerken nelere dikkat edilmeli?

 Sakarya Üniversitesi’nde çaylar üzerine yapılan araştırma, tiryakilerin alışkanlıklarını değiştirecek gibi duruyor. Siyah çayda demleme süresi, su kaynadıktan sonra 5 ila 10 dakikayı geçmemeli. Demlenen çay ise 10 dakika beklemeli ve süzgeçten geçirilmeli.
  Kimya öğretmeni Nihal Bedir’in Sakarya Üniversitesi’nde çaylar üzerine yaptığı tez çalışması, çay demlemeyle ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya koyuyor. Çay demlemenin basit gibi görünse de büyük dikkat istediğini belirten Bedir, siyah çayda demleme süresinin su kaynadıktan sonra 5 ila 10 dakikayı, bitkisel çaylarda ise 3 ila 5 dakikayı geçmemesi gerektiğini söylüyor. Çay demlemede en önemli noktanın ise süzgeç kullanılması olduğunu dile getiren Bedir, iyi bir çay demlemek için kabın özelliğinin de önemli olduğunu vurguluyor ve şu tavsiyeleri sıralıyor: Cam ya da porselen demlik kullanılmalı. Suyu çok ya da az kaynatmamak gerekiyor. Suyun 100 derecede 3 dakika kaynaması lazım. Bunun faydalı antioksidanların çözülmesinde büyük etkisi var. Bu yüzden su kaynar kaynamaz çay demlenmemeli. Çayın üzerine su dökülmemesi gerekiyor. Su kaynadıktan sonra üstüne çay dökülmeli. Çayı süzgecin içine doldurup 10 dakika suyun içinde tuttuktan sonra alınmalı. İçinde kalan süzüntü en faydalı süzüntü. Bu süreden sonra ağır metallerin suya geçme hızı artıyor. Soğuk içilen çaylar ise zararlı. 80 derecenin altındaki çayın içilmemesi gerekiyor. Soğuk çay metabolizmanın işleyişini bozuyor ve yavaşlatıyor. Faydalı antioksidanların geçişini azaltıyor. Midede kasılmaya yol açıyor.SALİH HAMURCU-zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.