8 Aralık 2012 Cumartesi

EV ICINDE CAMASIR KURUTULURSA NE OLUR?


 ÇAMAŞIRLARI EVİN İÇİNDE KURUTMALIMIYIM? 


Amerikalı bilim adamları Washington Seattle Üniversitesi çevre kirliliği uzmanlarıyla birlikte geniş çaplı bir araştırma yürüttü. Çamaşır makinasından çıkan çamaşırların kurudukları alandaki buharlaşma oranını ölçtüler. Neticede bu alanlardaki havanın kansere bile sebep olabilecek derecede zararlı kimyasallar içerdiğini gözlemlediler. Belirlenen kimyasallar arasında 7 ölümcül hava kirletici madde ve 25 zararlı madde tespit ettiler. Bu maddelerden 2 tanesi, asetaldehit ve benzen, kanserojen maddeler arasında bulunuyor.

Çamaşırlar nefes aldığımız ortamlarda kurutulduğunda bu kimyasalları içimize çekiyoruz. Bu nedenle uzmanlar özel kurutucular ve klasik balkonda kurutma yönteminin benimsenmesi gerektiğini vurguluyor.


İskoçya’nın Glasgow kentinde bulunan Mackintosh Çevre Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, kuruması için oda içinde asılan giysiler, evin içindeki nem oranının olması gerekenin üzerine çıkmasına neden oluyor ve bu durum da bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bilim adamları, artan nemin ev içindeki küf ve minik böcekler olarak tanımlanabilecek ”mike”lerin gelişimleri için daha uygun koşulları oluşturduğuna işaret ederek, başta astım olmak üzere solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini belirtti.

Araştırmacılar, çamaşırların mümkün olduğu müddetçe dışarıda kurumaya bırakılmasını ya da enerji verimliliği yüksek kurutucular kullanılmasını önerdi.

Kurutma makinesi bulunan ailelerin bile elektrik faturasından tasarruf etmek için makinelerini kullanmadığı tespiti yapılan araştırmada, bununla istenen tasarrufun gerçekleşmediğini, çünkü bir yıkamada çıkan çamaşırın ortalama 2 litre suyu havaya nem şeklinde bıraktığı, bunun da oda ısısının düşmesine neden olduğu, odanın eski ısısına kavuşması için de çoğu kez daha fazla enerji harcandığına dikkat çekildi.

İskoçya Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen üç yıllık araştırmanın değerlendirme raporunda, ”Bu uygulama daha fazla enerji harcanmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda hızla üreyen sporlar ve bakteriler nedeniyle özellikle alerjileri olanları ve astım hastalarını ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor” ifadelerine yer verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.