Sayfalar

20 Şubat 2013 Çarşamba

BEBEK YEMEKLERI-SEBZE CORBASI TARIFLERI?


SEBZE ÇORBASI-1- 

İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır. 

3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. 
Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır. 
3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir. 
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze çorbasI-2-

İçindekiler
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.


SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr. protein )

(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):

(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç 
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Mercİmek çorbasI-1-

İçindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.


MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)

(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.


PİRİNÇLİ-MERCİMEK ÇORBASI

İçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.


TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın 
az zeytinyağı eklenir..


Tarhana çorbasI-2-

İçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ

Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.


Yayla çorbasI

İçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un

Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.


SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)

(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir. 


Nohut ve kuru fasulye ezmeSİ

İçindekiler
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su

Yapılışı
Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.


ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)

(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et 
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı 
1 küçük soğan

HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.


IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)

(1 porsiyon)
30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz

HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.


YOĞURT (60 Kal , 3 gr. Protein):

100 cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası

Hazırlanışı : Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı yoğurt -maya olarak- eklenir. Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir

MUHALLEBİ -1- 4 ay-1 yaş arası

100 cc su (1 çay bardağı)
5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
3 ölçek formül mama

Hazırlanış:pirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.

MUHALLEBİ-2-(100 Kal, 6.7 gr. Protein):1 yaş ve üzeri

(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
100 cc süt
5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)

HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.

NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir.

BEBEK BİSKÜVİSİ....

Bebe Bisküvimizin Malzemeleri

 10 yemek kaşığı tepeleme un 
100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
1 çay bardağı üzüm pekmezi 
1 yumurta 
1 tutam vanilya tozu 
Bisküvimizin Yapılışı

Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. (tadı az gelirse pekmez ilave edebilirsiniz) Bir merdane ile serçe parmağınız kalınlığında açın. Çok ince olmamalı, pişince çok sert olur. Bir çay bardağı yada kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pembeleşene kadar pişirin. Çok pişirirseniz bisküviler soğuyunca çok sert olur.

Afiyet olsun.

BEBEKLER İÇİN FIRINDA ELMA TATLISI...


Malzemeler

2 orta boy elma 
1 yemek kaşığı akçaagaç şurubu 
1 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz 
yarım çay kaşığı tarçın 
Elma Tatlısının Yapılışı

Elmaları rendeliyerek bir iki damla limon, iki yemek kaşığı su ile karıştırın. Başka su ilave etmeye gerek yok. Elmalar kendi saldıkları elma suyu içinde pişiyorlar. Tarçın ilave edin ve küçük bir fırın kabında 180 derecede 20 dakika elmalar yumuşayana kadar pişirin. Fırından çıkarınca içine tatlandırıcı şurubu ve cevizi katıp karıştırın.

Not: Bebeğiniz 10 aydan küçük ve henüz çiğnemeyi bilmiyorsa, tencerede pişirirseniz elmalar daha yumuşak olur. Cevizleri mutlaka bir öğütücüde çekerek un haline getirin.

YOĞURTLU KARNIBAHAR ÇORBASI...

Çorbamızın Malzemeleri

3/4 kase ince doğranmış karnıbahar 
1 yemek kaşığı yoğurt 
1 diş sarımsak 
1 tatlı kaşığı zeytinyağı 
1 tutam kekik 
1 tutam tuz (1 yaş ve üzeri) 
Karnıbahar Çorbamızın Yapılışı

Sarımsağı zeytinyağda kekik ile birlikte soteleyin. İnce ince doğranmış karnıbaharı ilave ederek bir kaç dakika sürekli karıştırarak kavurun. 200 ml sıcak suyu tencereye ilave edip kapağını kapatın. Karnıbaharlar yumuşayana kadar pişirin. Tel bir süzgeçte kaşığın tersi ile ezip karnıbahar püresi haline getirin. Tencereyi tekrar ateşe koyun. Karnıbahar püresine 2 yemek kaşığı sıcak su ile ezdiğiniz yoğurdu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.

Vitamin Deposu Çorba

Malzemeler:
1 adet kereviz
1 adet iri havuç
1 adet pırasa
1 adet patates
1 adet soğan
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
6 su bardağı et suyu
tuz

Yapılışı:Kereviz, patates, havuç soyulur, pırasa temizlenir, birkaç parçaya kesilir. Sebzelerin üzerine az miktarda su konur, orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirilerek ezilir. Diğer yanda ince kıyılmış kuru soğan ve sıvıyağ kavrulur. Üzerine sebze püresi katılır 1-2 dakika kavrulur, et suyu ve tuz eklenir, 1 taşım kaynatılır, yumurta ve süt çırpılır, çorbaya katılır, sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYINLANACAKTIR.